2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Szülés után egy nappal mehetne az anya és a baba

2017. június 22., csütörtök 08:06, frissítve: csütörtök 08:37

Egy friss rendeletmódosítás-tervezet szerint már a szülést követően huszonnégy órával elbocsáthatják a kórházból a kismamát gyermekével – írja a Magyar Nemzet.

A lap kiemeli: ez csak a problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhetne meg. A lap szerint magánintézményekben egyébként már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, de ezt a lehetőséget kevesen választják.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között történt. Feltétel még egyebek mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán szülessen, és a születés után jó állapotban legyen.

Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban a lapnak hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon nem „szórják ki” a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már tizenkét órával a gyermek világra jötte után menni kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!