2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szoci gyanú: kormányközeli cég venne részesedést a Zsolnayban

2016. április 27., szerda 17:48, frissítve: szerda 17:58

Egy kormányközeli építőipari cég szeretne részesedést szerezni a pécsi szocialisták gyanúja szerint a Zsolnay manufaktúrában. A szír többségi tulajdonos azonban nem egyezett bele, nem sokkal később a cég ellen adóhatósági nyomozás indult, költségvetési csalás gyanújával.

A gyárban kedden jelentek meg az adónyomozók, iratokat foglaltak le. Több dolgozót, köztük vezetőket  is kihallgattak, volt, akiket a NAV épületébe szállítottak. Az adóhatóság szóvivője szerint költségvetési csalás gyanújával vizsgálódnak.

„Azt gondolom, hogy ez egy provokáció, akár a tulajdonosok, akár a gyárvezetés számára. Mi mindenben együttműködünk és együttműködtünk a tegnap folyamán is a hatóságokkal. Minden szükséges dokumentációt a rendelkezésükre bocsátottunk, és bármi egyéb kérésük van, bocsátunk is. Nekünk titkolnivalónk nincs. Készséggel állunk a rendelkezésükre” – szögezte le a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósági elnöke, Cséplő Petra.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben Pécsnek a vagyonkezelő cégén keresztül van kisebbségi tulajdona. Fél éve egy építőipari cég ebből szeretett volna vásárolni, de a többségi tulajdonos – egy szír származású, svájci állampolgárságú üzletember – ebbe nem egyezett bele.

„A Zsolnay-ügy egyik legérdekesebb része az, hogy sajtóértesülések szerint Fideszhez közeli cég érdeklődik, és ez az a titokzatos cég, amelyik érdeklődik a Zsolnay iránt, és úgy néz ki, hogy ezt a megszerzést próbálja az önkormányzat elősegíteni” – így az MSZP önkormányzati képviselője, Gulyás Emil.

Az önkormányzat szerint a gyár több közműcégnek tartozik, ezért úgy látják, folyamatos működése nem biztosított.

- A város egyet szeretne, egy sikeres Zsolnayt.
- Más tulajdonosi szerkezetben?
- Bármilyen módon. A cél az, hogy sikeres, a patinához, a múlthoz igazodó, erre épülő, ezt a fajta imázst tovább vivő Zsolnayt szeretnénk, bármilyen áron.
- Ezek szerint akkor jelen pillanatban nem ez van?
- Most nem ez van.

(Páva Zsolt, Pécs polgármestere)

A gyár tulajdonosai péntekre hívták össze a közgyűlést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!