Szoborgyalázás: Zagyva György Gyula utcára vonult + Kép

LM, 2012. május 27., 21:48, frissítve: hétfő 12:02
A fővárosi emlékműrongálások egyik gyanúsítottja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti elnöke, Incze Béla, aki egyben az országos elnökségnek is tagja.

Incze Béla és társa ellen közösség elleni izgatás miatt indítottak büntetőeljárást, a házkutatáson náci, nyilas és egyéb szélsőjobboldali emléktárgyakat találtak náluk a nyomozók.

Fotó: MTI

Inczét a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte – jelentette be a vármegyések tiszteletbeli elnöke, Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő a Nagy Ignác utcai börtön előtt. A politikus törvénytelennek minősítette a rendőrség eljárását. Azt állította: Incze Bélát akadályozták abban, hogy ügyvédet fogadjon, amivel megsértették a védelemhez fűződő alkotmányos jogát. A politikus szerint a hatóságok eltérően ítélik meg a Horthy-szobor leöntését és a Szabadság téri szovjet emlékmű festékszóróval való lefújását.

Az egyik firkálás a XIII. kerületi, Pozsonyi úti emlékművön utal Dániel Péter akciójára, melynek során vörös festékkel öntötte le a Kerekiben felállított Horthy-szobrot, hasonló módon gyalázták meg Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját. A hét közepén ismeretlenek disznólábakat akasztottak a II. kerületi Wallenberg-szoborra.

A Fidesz pénteken elítélte az újabb szoborgyalázást, és kiemelte: „a szélsőségesek egymásból táplálkoznak”. A párt és a magyar kormány többször is világossá tette, hogy teljes mértékig elítél minden szélsőséges megnyilvánulást, elkötelezett az alaptörvény mellett, mely Magyarországon mindenkinek biztosítja a békés és biztonságos élet feltételeit.
Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés