2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

„Szó nincs sehol kisgazdákról”

2015. december 11., péntek 19:54, frissítve: szombat 10:35

Újabb földeket szerzett Mészáros Lőrinc családja. A földárverési adatok alapján egy hét alatt több mint 400 hektár területet vett a felcsúti polgármester. Vidéken durvul a földháború, a licitáláson sikertelenül járó gazdák közül sokan bosszúból feljelentik azokat, akik elővásárlási, illetve elő-haszonbérleti joghoz jutottak.

Fejér megyében egy hét alatt több mint 400 hektár földet vett Felcsút polgármestere és családja. Mészáros Lőrincék összesen 600 millió forintot költöttek el. Az LMP kivizsgálná, hogy az új tulajdonosoknak miből telik erre.

„Jelen pillanatban azt látjuk, hogy szerte az országban szó nincs sehol kisgazdákról. Emberek 100-150 milliókat fizetnek ki, és nyilvánvalóan nemcsak az ellenzék, de a magyar társadalom is joggal kérdezhetné meg, hogy ugyan mégis miből van ezeknek a magánszemélyeknek akkora magánvagyonuk, hogy ezt megtehessék” – fogalmazott Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

Fejér megyében pénteken is folytatódtak a földárverések. Zarándok János néhány parcelláért egyedüliként indult, mégis igyekezett feljebb tornászni az árat. „Elővásárlási joggal más tudja megszerezni a területet, nem pedig az, aki megnyeri a földárverést. Ezért gondoltam, hogy megemelem a terület fajlagos egységárát, vételárát, hogy biztosan én tudjam megszerezni” – magyarázta a Hír TV-nek.

Van, ahol ennél keményebb módszerekkel igyekeznek egymásnak keresztbe tenni a gazdák. Az Agrárszektor.hu beszámolója szerint sokan bosszúból feljelentik a többi földművest, ha azok elővásárlási, illetve elő-haszonbérleti joggal visznek el egy-egy területet. Bár ezek a tranzakciók teljesen jogszerűek, a földeken talált néhány szál parlagfű vagy be nem jelentett munkások miatt rögtön a hatóságokhoz fordulnak a bosszús gazdák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!