2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Szmogriadó: javult a levegő minősége, de marad a riasztás

,

2017. január 24., kedd 15:12, frissítve: kedd 15:27

Kismértékben javult a levegő minősége a fővárosban. Egyelőre nem vonják vissza a riasztási fokozatot.

A szálló por a legfrissebb mérési adatok alapján a tíz budapesti mérőpontból nyolcnál meghaladta a riasztási küszöbértéket – annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az autóforgalom a korlátozás miatt.

Miskolcon is javult a levegő. A Hír TV reggeli műsorának Asztalos Ágnes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvos azt mondta, a körzetben három helyen mérik az értékeket, és az időjárás-előrejelzések miatt a héten nem várható nagy javulás. Hozzátette, az asztmások, tüdőbetegek, szívbetegek tünetei súlyosbodhatnak, ezért azt ajánlják, hogy keveset tartózkodjunk levegőn.

„Azt javasoljuk, hogy minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Jól gondoljuk meg azt is, hogy mikor szellőztetünk: amikor a közlekedés már lecsökkent, illetve amikor a fűtés is már kicsit visszaállt. Mikor este hazaérnek az emberek, befűtenek, és hirtelen nagy mennyiségű korom, szálló por kerülhet a levegőbe. A hajnali órákban szellőztessünk egy nagyot, és utána már ne” – tanácsolta Asztalos Ágnes.

Tekintse meg a teljes interjút:

Rendkívül szennyezett a levegő az ország egyes vidékein a falvakban is, az elmaradottabb térségekben ugyanis tűzifa helyett sokan háztartási hulladékkal fűtenek be.

A Jobbik a tűzifa áfájának öt százalékra mérséklését, az LMP pedig az energiahatékonysági program azonnali beindítását követeli a kormánytól. A lakóházak jobb szigetelésével ugyanis olcsóbbá válna a fűtés.

„Nemcsak Miskolcon, Szegeden, Nyíregyházán és Budapesten van szmogveszély, hanem a legkisebb falvainkban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, más-más okokból és más-más hatással. Nyilván emiatt fontos az, hogy a tüzelési gondokról beszéljünk. Beszéljünk arról, hogy miért volt az jó, hogy egyáltalán nem valósulhatott meg Magyarországon az energiahatékonysági program, ami helyett Paksot kaptuk” – így Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!