2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Szmog: félelmetes értékeket mutat a műszer

2016. december 10., szombat 12:42, frissítve: szombat 14:39

Csobánkán rosszabb a levegő, mint Pekingben, pedig rendszeresen a kínai főváros az elrettentő példa. A szállópor koncentrációja harmincszor haladja meg a még egészségesnek mondható értéket.

Dől a füst a kéményekből a Pilis egyik medencéjében fekvő Csobánkán. A községben sok kisnyugdíjas fűt hulladékfával – lefestett ajtóval, ablakkerettel.

– Ezt mennyiért tetszettek venni?
– 5 ezer forint.
– Köbmétere?
– Nem, az egész volt ötezer, egy nagy kamionnal voltak. Hoztak vagy 50 kocsival Csobánkára.
– Csobánkán mindenki ilyet vett?
– Persze, hát mindenki szegény ember…” – fogalmazott Horváth József csobánkai lakos a Látótérnek.

Szilárd tüzelésből származó, egészségre káros részecskéket számlál az egyik környezetvédő szervezet, a Levegő Munkacsoport szakértője Csobánkán. Ha a műszer 2000 alatti értéket mutat, akkor tiszta a levegő: „És mutatom, 50 ezer fölött vagyunk, 60 ezer, ez a pekingi szennyezettség sokszorosa…”.

A csobánkaiak nem hitték el, hogy náluk rosszabb a levegő, mint a híradókban elrettentő példaként mutogatott kínai fővárosban.

– Pekingben tisztább? Nem mondja komolyan!
– Ugyanilyen műszerrel Pekingben mérték a kollégáink, és ott a maximum volt a 30 ezres érték. Látja, hogy mennyit mér? 30 ezer fölött. Annak a kéménynek a füstje, hát, amit ide fúj a szél.
– Mert hozzák ezeket a limlomokat, oszt azt tüzelik…– Tudja mit? Nyugodtan be lehet kötni a gázt, elfogadjuk, mi is szeretnénk kényelembe élni, mint egyesek” – mondták a helyiek.

A Levegő Munkacsoport országos mérésének eredményei lesújtók. „Olyan csúcsértékek alakulnak ki, amilyen értékeket a dán és német szakértőink a harmadik világbeli városokban, Manilában vagy Mexikóvárosban sem mértek, ahol aztán tényleg mindent elégetnek az emberek” – emelte ki Lenkei Péter természetvédelmi mérnök.

A halálesetek tizedét okozza a Földön a szennyezett levegő, amely szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve tüdőrákhoz vezethet, mondja a szakorvos. „Elindul egy daganatos fejlődés, klasszikusan tüdőrákot sokat lehet látni erősen levegőszennyezett városokban. Peking abszolút példája volt, ott talál ilyen újsághíreket, hogy 9 éves gyermek tüdőrákkal” – tette hozzá Horváth Ildikó, a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A 2000-es évek második felében, amikor folyamatosan drágult a gáz, sokan álltak át fatüzelésre. Az Épületgépészek Szövetségének elnöke szerint a szemléletváltás füstbe ment terv marad, ha a kazáncsereprogramok feltételeit folyamatosan változtatja az állam. „A támogatások ötletszerűek, hol ezt, hol azt támogatják, nincsen benne koncepció. Az embereket nem arra bírja, megtervezzük ezeket a beruházásokat, hanem amit éppen lehet, arra ráugranak” – nyilatkozta Gyárfás Attila.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!