2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Szívás: még drágább lesz az e-cigi

2016. október 16., vasárnap 19:19, frissítve: vasárnap 19:19

Újabb adót vet ki a kormány az elektromos cigarettára a Magyar Nemzet birtokába került törvénytervezet szerint. Az előterjesztésben az szerepel: az e-cigit gyártó és a forgalmazó cégeknek úgynevezett fenntartási díjat kell fizetniük, ez pedig emelheti a termékek árát. Az érdekképviselet úgy véli, az intézkedés a népegészségügyi célok ellen hat. A Hír TV-nek nyilatkozó tüdőgyógyász szerint ugyanakkor az e-cigaretta is káros és nem alkalmas a dohányzásról való leszokásra.

Tamás maga keveri a folyadékot az elektromos cigarettához. A nikotinos alapfolyadék néhány ezer forintba kerül, az aroma pedig további egy-két ezer forintot visz el. „Nekem anyagilag is jobb, most már azt tudom mondani, hogy jobb, nyilván főleg akkor, ha saját maga készíti az ember a e-liquidet. De ha vásárolod is, egy 10 milliliteres e-liquid általában 800-900 forint körül van, ha egy nemzeti dohányboltban megveszed, az egy doboz cigaretta” – magyarázta a Hír TV-nek a férfi.

Bár jogszabály mondja ki, hogy elektromos cigarettát csak trafikok árulhatnak, az internetes kereskedelmet a  törvény képtelen korlátozni. A Hír TV rejtett kamerával érdeklődött az egyik budapesti dohányboltban. Az eladó elmondása szerint kevesen szereznek be trafikban utántöltő folyadékot vagy alkatrészt az e-cigihez. „Három darab X hónap alatt fogyott el, vagy négy darab. Nem tudom, mikor rendeltünk utoljára, a Lehel úti boltunkban biztos, hogy van, oda érkezett a múltkor, ott figyelnek rá. Itt annyira nem keresik, szóval nem is nagyon figyeltünk rá” – mondta az eladó.

A Miniszterelnökség vezetője faragna az elektromos cigi árelőnyéből. Lázár János jegyzi azt a törvénymódosítást, amely a töltőfolyadék minden egyes milliliterére 70 forint jövedéki adót vet ki 2017-től.

– Jövedéki adó fogja terhelni az e-cigarettát?
– Először beszéljünk arról, hogy van-e rá szükség. Egyelőre ez a döntésem világos” – válaszolt röviden csütörtöki sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter.

Az e-cigi forgalmazásáért díjat kellene fizetni, ami tovább drágítaná a terméket. „A nemrégiben bejelentett fenntartási díj, és a továbbiak, amiket a forgalmazóknak kell fizetniük, illetve a januártól kivetni kívánt büntetőadó, ismétlem, egy ártalomcsökkentő alternatívát büntetni kívánó jövedéki adó kivetése, mind egyrészt megdrágítja, másrészt megnehezíti a termékeknek a behozatalát, forgalmazását” – vélekedett Pifkó Krisztián, a Villanypára Egyesület szóvivője.

Az egyesület azt hirdeti, hogy az elektromos cigaretta nem jár egészségügyi kockázattal. A tüdőgyógyász jóval árnyaltabban fogalmaz. „Igazából semmi konkrétumot nem tudunk az elektromos cigarettákról, nem történtek tudományos vizsgálatok, nem történtek felmérések, vakon beleugrik a vízbe az, aki az e-cigit választja és nem tudja, hogy mit lélegez be. A hagyományosnál tudja, hogy nagyon-nagyon veszélyes, itt meg azt tudjuk, hogy nagyon veszélyes, de lehet, hogy még inkább veszélyes, lehet, hogy nem annyira veszélyes, de veszélytelennek mondani, vagy egészségesnek mondani az elektronikus cigarettát, nem szabad” – hívta fel a figyelmet Mucsi János. A tüdőgyógyász cáfolta azt is, hogy az e-cigarettával le lehet szokni a dohányzásról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!