2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szijjártó Péter: A globális többség békét akar Ukrajnában

Nem szabad hinni a liberális politikai fősodornak, ugyanis a globális többség békét akar Ukrajnában - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MCC Budapesti Békefórumán. Szijjártó Péter szerint az Európai Unió szankciós hisztériába lovalta bele magát. A tárcavezető szerint a közösség ráadásul hagyta, hogy az Egyesült Államok olyan versenybe provokálja bele, amely arról szól, hogy ki szállít több fegyvert Ukrajnának.

  • Szijjártó Péter: A globális többség békét akar Ukrajnában

25 országból több mint 70 előadó érkezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéről szóló konferenciájára. Az MCC főigazgatója nyitóbeszédében kiemelte: a mi generációnk csak most kezdi megismerni a béke törékeny természetét, hiszen eddig azt adottságnak tekintettük.

– A legtöbb európai nemzet számára az volt a 20. század véres háborúiból levont legfontosabb tanulság, hogy az államok között feszülő ellentéteket nem gyilkos fegyverekkel, hanem tárgyalásos úton, kölcsönös tisztelet mellett kell rendezni, a háború túl nagy ár lett minden európai számára, akármilyen ügyről legyen is szó – mutatott rá Szalai Zoltán.

– A világ döntő többsége békét akar, azt akarja, hogy érjen véget ez a háború, nem szabad tehát hinnünk a transzatlanti világ liberális politikai és médiavilágának – ezt már a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta. Szijjártó Péter kiemelte: a második világháború vége óta most szembesül Európa a legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásokkal, ráadásul az eszkaláció veszélye magasabb, mint valaha. A tárcavezető figyelmeztetett arra is: az eszkaláció mindig a szomszédokat érinti legsúlyosabban, ezért Magyarország különösen nehéz helyzetben van, már csak azért is, mert a háborúban magyar emberek is meghalnak.

– Nem akarunk és nem is tudunk sem amerikai szemüvegen, sem orosz szemüvegen, sem ukrán szemüvegen, sem brüsszeli szemüvegen keresztül nézni erre a helyzetre, mi csak magyar szemmel, magyar szempontból tudjuk vizsgálni ezt a helyzetet, és ha magyar szempontból magyar szemmel vizsgáljuk, akkor a magyar érdekeket kell képviselnünk, és a magyar érdek az, hogy béke legyen minél előbb, mert csak a béke jelent biztonságot Magyarországnak, és csak a béke jelent pontot annak a mondatnak a végén, amely úgy szól, hogy mi nem akarunk és nem is fogunk belekeveredni ebbe a háborúba – fejtette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: a békepártiság Magyarországon nem csupán a kormányzat álláspontja, hanem népakarat is, amit a tavalyi választás eredménye is jól demonstrált.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!