2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szijjártó nem tudott Orbán Ráhel útjáról, az Együtt feljelent

,

2016. augusztus 31., szerda 14:00, frissítve: szerda 21:21

A bahreini olaj- és gázügyi hatóság vezetőjével, valamint az ország energiaügyi miniszterével találkozott tavaly szeptemberben Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. A miniszterelnök lányának látogatásáról a hatóság honlapján bukkant rá a 444.hu. Bár sem Orbán Ráhelnek, sem férjének nincs hivatalos állami tisztsége, az angol nyelvű beszámolóban arról írtak, hogy olaj- és gázügyekről tárgyaltak. A cikk hónapokig változatlan formában volt elérhető az interneten, ám szerdán átírták, és már csak magánlátogatásról szól a beszámoló.

Magyar részről a miniszterelnök lánya és veje mellett Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli konzul látható azokon a fotókon, amelyeket az olajban gazdag monarchia energetikai hatóságának holnapja publikált. Az eredeti cikk hónapokig azt hirdette, hogy a magyar kormányfő feleségével tárgyaltak a bahreini vezetők. Kedd óta ezt javították, és az üzleti tárgyalásból is magánbeszélgetés lett. A tiszteletbeli magyar konzulnál telefonon érdeklődtünk a találkozóról.

– Halló.
– Halló. Jó napot kívánok, Tárkányi Zsolt vagyok a Hír TV-től és Garamvölgyi Balázst keresném.
– Jó napot kívánok. Nem tudok, épp megbeszélésen vagyok. Nem tudom, hogy milyen ügyben… Gondolom, azért keresnek, amiért sokan keresnek. Annyit mondanék: magánlátogatás volt, uram. Jó? Tehát az érintettekhez forduljanak! Jó? Ezt tudom mondani.
– Hozzájuk is fordultunk. Csak érdeklődni szeretnék, hogy az olajügyi hatóságokkal, illetve az energiaügyi miniszterrel hogy került kapcsolatba egy magánlátogatáson Orbán Ráhel és a férje.

Szijjártó Péter szerdán a Hír TV kérdésére azt mondta: Orbán Ráhel és férje csak magánúton járt a bahreini külügyminiszternél, ezt bármely más magyar állampolgár is megteheti. „Nem tudom, miért kellene nekem vizsgálnom azt, hogy ha valaki magánútra elmegy egy olyan országba, ahova minden magyar állampolgár elmehet. Nekem nincsen dolgom ezzel az üggyel. Senki nem kereste meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy ott bármi olyan megállapodás köttetett volna, amelyet utána nekünk le kellene bonyolítanunk” – mondta a magyar külügyminiszter.

A PM szerint Orbán Viktor családi dinasztiát épít azzal, hogy állami tisztséget nem viselő rokonai Magyarország nevében tárgyalhatnak egy másik ország miniszterével. „Magyarország elvileg még mindig köztársaság, és Orbán Ráhelnek pontosan ugyanannyi joga van tárgyalni Magyarország nevében, mint nekem vagy a nézőknek: semennyi. Magyarországot a demokratikusan választott vezetői képviselhetik kizárólag. Ha pedig Orbán Ráhel úgy tesz, minthogyha valamiféle kinevezett vagy megválasztott tisztségviselő lenne Magyarországon, akkor csalást követ el” – jelentette ki Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője.

A PM és az Együtt befolyással üzérkedés gyanújával tesz feljelentést.

„Elfogadhatatlan az Együtt véleménye szerint az, hogy akár nem hivatalosan, akár hivatalosan Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István magyar államügyeket, energiabiztonsági ügyeket érintően bárkivel a világon tárgyalhat” – jelentette ki Szigetvári Viktor, a párt elnöke.

A Jobbik szerint az internetre felkerült fénykép a mai magyar állapotokat jeleníti meg. „Sajnos ma Magyarország így működik. Orbán Viktor, Orbán Viktor környezete, családtagjai, barátai bármit megtehetnek ebben az országban. Ők akár külföldön is úgy léphetnek fel, mintha hivatalosan intézhetnék Magyarország ügyeit” – mondta Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Orbán Ráhel az állami hírügynökségnek küldött közleményében azt írta: tavaly szeptemberben férjével magánúton, saját költségén járt Bahreinben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!