Kitiltott magyarok

Szijjártó nem jutott új információhoz Washingtonban

KK, 2014. október 21., kedd 20:44, frissítve: szerda 07:15
Az Egyesült Államokban tárgyalt a külügyminiszter, de Szijjártó Péter Washingtonban sem tudott meg konkrétumokat az amerikai beutazási tilalom okáról. Az ellenzék szerint a magyar hatóságok kideríthetnék a részleteket, ha akarnák.

Washingtonban sem tudta meg a magyar külügyminiszter, hogy kiket és miért sújtott beutazási tilalommal az Egyesült Államok. Szijjártó Péter az Európáért felelős államtitkárral tárgyalt az amerikai fővárosban. Victoria Nuland ugyanazt mondta, mint a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője, André Goodfriend, vagyis hogy az amerikai törvények szerint nem közölhet konkrétumokat. Szijjártó Péter elmondása szerint az államtitkárral folytatott megbeszélésen nem hangzott el olyan kijelentés, mint amilyet Andre Goodfriend tett hétfőn Budapesten. Az ügyvivő egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egy ponton túl az Egyesült Államok nem tud együttműködni Magyarországgal.

„Ezért arra kértem az Egyesült Államok kormányát, hogy bocsássák rendelkezésünkre azokat a hiteles információkat, amelyek alapján a korrupció vádját fogalmazták meg magyar állampolgárokkal szemben. Az államtitkár asszony azonban arról tájékoztatott, hogy a jelenleg érvényes amerikai jogszabályok miatt az eddiginél konkrétabb információkat nem tud nekem adni sem a személyeket, sem a döntés mögött álló információkat tekintve. Itt kizárólag az Egyesült Államok léphet. Amennyiben ők rendelkezésünkre bocsátják a hiteles információkat, tudunk előrelépni, ennek hiányában nem” – közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó Pétert jövő héten hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága az amerikai–magyar viszony alakulásáról. Az ellenzéki pártok szerint a kormány és a magyar nyomozati szervek is kideríthetnék, hogy ki az a hat személy, akiket érint a beutazási tilalom. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

A hozzászólások mutatása