2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Szijjártó: Jól jártunk Dutertével

2017. március 29., szerda 19:38, frissítve: szerda 19:57

Semmilyen problémát nem talál a külügyminiszter abban, hogy a Fülöp-szigeteki elnökkel üzletel Magyarország. Szijjártó Péter a Hír TV-nek azt mondta: gazdaságilag jól járt az ország. Az ellenzék szerint azonban gyomorforgató, hogy a magyar külügyér a saját bevallása szerint is gyilkos Rodrigo Dutertével tárgyalt.

Saját bevallása szerint személyesen ölt meg bűnözőket a Fülöp-szigeteki elnök, hogy példát mutasson a rendőröknek.

„Be kell ismernem, hogy a gyilkosságok egyharmada a rendőri intézkedések során történt. Davaóban ezt én személyesen tettem, csak hogy megmutassam a fiúknak, hogy ha én meg tudom tenni, akkor ők miért nem” – nyilatkozta a Fülöp-szigeteki elnök.

Rodrigo Duterte pedig múlt héten az Európai Uniót minősítette nyomdafestéket nem tűrő módon.

Hétfőn az EU-s külügyminiszterek közül elsőként találkozott Szijjártó Péter a Fülöp-szigeteki vezetővel. A magyar diplomácia vezetője a Hír TV-nek azt mondta: kiemelkedő gazdasági eredménynek tartja, hogy a magyar hús exportjáról üzletet tudtak kötni.

– Amikor a demokratikus sztenderdek miatt azért elég ritkán megkérdőjelezett Ausztrália, avagy Japán külügyminiszterei találkoztak Duterte elnökkel, azt nem rótta fel senki, vagy nem értelmezték úgy, hogy a japánok vagy ausztrálok véleményt mondtak volna ezzel a Fülöp-szigeteki belpolitikai helyzetről. Egyébként néhány perccel előttem az amerikai nagykövetet fogadta a Fülöp-szigetek elnöke, és nyilván az sem volt értelmezhető egy amerikai állásfoglalásként a Fülöp-szigeteki belpolitika kérdéseiről.

– És egyébként mi Magyarország álláspontja a Fülöp-szigeteki belpolitikai kérdésekről?

– Az, hogy minden ország belpolitikai kérdésében az adott ország politikusainak kell döntést hozniuk.

„Én szégyellem magam, azért mert a magyar külügyminiszter betette abba az országba a lábát” – a szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy Szijjártó Péter a Fülöp-szigetekre látogatott és üzletet kötött a hírhedt elnökkel.

„Jóérzésű embernek forog a gyomra, hányinger tölti el. Ki ez a Fülöp-szigeteki elnök? Nem más, ki maga mondja, hogy diktatúrára törekszik, nem mást, mint aki magát Hitlerhez hasonlítja, nem más, mint aki különítményes csapatokat engedett szabadon a Fülöp-szigetek városainak utcáin, akik válogatás nélkül mészárolják az embereket. Azt gondolom, hogy magyar külügyminiszter a lábát nem tehette volna be az országba, mert tartozunk egy kultúrközösséghez, ez az Európai Unió” – véli az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István.

A szakértők szerint ez a találkozó is mutatja, hogy Magyarország nem külpolitikában, hanem külgazdaságban gondolkozik.

„Jelezték: külgazdaságot fogják priorizálni a külpolitika, diplomácia vagy emberi jogok és egyéb ideológiák vagy értékek helyett. Tehát ebből a szempontból ez egy ebbe a sorba tökéletesen illeszkedő találkozó volt. Hogy a Fülöp-szigetek Magyarország számára vajon mennyire lehet kiemelt partner, ez egy kérdés” – mondta el Feledy Botond külpolitikai szakértő.

A Fülöp-szigeteken több mint hétezer embert gyilkoltak meg azután, hogy Rodrigo Duterte tavaly átvette az ország irányítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!