2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Szijjártó: Hazudik a Human Rights Watch

2016. október 21., péntek 20:48, frissítve: szombat 15:37

Hazugsággal vádolja a külügyminiszter a jogvédő szervezeteket – Szijjártó Péter tagadta a migránsok elleni rendőri túlkapásokat a BBC Hardtalk című műsorában.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője a Hír TV-nek válaszul úgy nyilatkozott, ahelyett hogy a magyar kormány elutasítja a több független forrásból származó bizonyítékokat, jobban tenné, ha kivizsgálná az eseteket, mert ez lenne a helyes megközelítés egy uniós tagállamtól.

Miért viselkedik időnként úgy Magyarország, mintha szét akarná verni az Európai Uniót? – indította a brit közszolgálati televízió egyik legnevesebb műsorában a beszélgetést a magyar külügyminiszterrel a műsorvezető, aki a migránsok bántalmazását is számon kérte Szijjártó Péteren.

– Hatóságaik kétségbeesetten próbálják országukon kívül tartani ezeket az embereket.

– Ez nem a valóság!

Brutálisan léptek fel több száz migránssal szemben.

– Ez nem a valóság.

Olvasta a jelentéseket?

– Attól tartok, a szerzők sosem voltak Magyarországon. Vagy egy részük legalábbis sosem volt ott. Vagy ha ott voltak ugyan, akkor hazudnak. Nagyon őszintén fogalmazva: hazudnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága?

– Igen.

A Human Rights Watch és a többi hasonló szervezet mind hazudnak?

– Igen, mert a magyar rendőrség nem brutális.

A Human Rights Watch egyik Magyarországot elmarasztaló jelentésének készítője – aki a helyszínen készített interjút az érintettekkel – azt mondja: a kormány hiába tagad, dokumentálható a migránsok elleni erőszak.

„Az elutasítás általános taktika azoknak a kormányoknak, amelyeket emberi jogsértésekben érintettek, de ritkán nagyon hatékony. Május óta többször utaztunk le a határra, és dokumentáltuk a többtucatnyi menedékkérővel és migránssal készített interjúinkat. Egymástól függetlenül mind egybehangzóan azt állította, hogy a magyar határőrök brutálisan bántak velük, megverték és megalázták az embereket a határon, és visszatoloncolták őket Szerbiába” – mondta Lydia Gall.

A Hír TV-nek Lydia Gall hangsúlyozta, nemcsak a Human Rights Watch, hanem az Amnesty International, az Orvosok Határok Nélkül szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is jogsértéseket tárt fel.

„Volt, aki azt mondta, hogy paprikaspray-vel spricceltek az arcába, másokat botokkal bántalmaztak, szó volt kutyákról, szájkosár nélküli kutyákról, és aztán utána, ahogy haladtunk előre az időben, több tucat ilyen egymástól független beszámolót hallhattunk” – ezt már az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának magyar képviseleti szóvivője mondta.

Simon Ernő szintén a helyszínen tájékozódott a történtekről. A külügyminiszter mindezek ellenére úgy látja: külföldről politikai alapon támadják a határt védő rendőröket.

„Agresszív bevándorlók megtámadták a magyar rendőröket a szerb–magyar határon kövekkel meg betondarabokkal, ezt mi nem vagyunk hajlandóak elviselni. Hát, azért álljon meg a menet! Mégiscsak a 21. században azt akarja bárki állítani, hogy az helyes és elfogadható, hogy egy másik ország területéről agresszív emberek dobálják a magyar rendőröket? És arról soha nem szólnak a híradások, csak arról, hogy a magyar rendőrök vízágyúkkal válaszolnak?” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A Human Rights Watch képviselője egyébként a Hír Televízió kérdéseire azt is elmondta: hivatalos választ az őszi jelentésükre a kormánytól nem kaptak, két nappal a publikáció után a belügy és a bevándorlási hivatal is mindössze annyit írt nekik, hogy elutasítják a migránsok bántalmazásáról szóló állításokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!