2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Szijjártó eredményesen lobbizott

,

2016. február 11., csütörtök 12:26, frissítve: hétfő 08:28

Puhul a bürokráciacsökkentés, rövidül a bezárásra ítélt háttérintézmények listája, Szijjártó Péternek sikerült lehúzatnia róla a Nemzeti Befektetési Ügynökséget. A kormány elodázta a döntést, tíz hivatal, kutatóintézet bezárásáról vitatkoznak a miniszterek.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség munkáját méltatta a külgazdasági és külügyminiszter. Ha Lázár Jánoson múlna, a befektetési ügynökség megszűnne, a Miniszterelnökség vezetője a külügyminisztérium másik két háttérintézményére, a kulturális diplomáciával foglalkozó Balassi Intézetre és a külügyi intézetre is lakatot tenne.

„Ami a befektetési ügynökség jövőjére vonatkozik, abban a kérdésben mindenki egyetért a kormányban, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökségre szükség van. És én azt gondolom, hogy a végső döntés ezt a konszenzust fogja tükrözni” – mondta Szijjártó Péter.

A háttérintézmények sorsáról eredetileg február 10-én határozott volna a kormány, de a konkrét döntést elodázták. 60 esetében megszületett a döntés, hogy be akarják vinni a minisztériumba, illetve nem akarják kiszervezni.

10-13 háttérintézmény beolvasztásáról vagy felszámolásáról viszont vita van a kormányon belül.

„Mérlegelni kell bizonyos kérdéseket, hogy Magyarország európai uniós kifizetéseit az átalakítás hogy fogja befolyásolni. Azok a szervezetek, amelyek EU-s programokat visznek, ha bemennek a minisztériumba, a programoknak mi lesz a sorsa. Mérlegelni kell azt, hogy a felsőoktatás milyen feladatokat tud átvenni milyen feltételek mellett. Mi az, aminek állami kutatóintézetnek kell lenni, vagy mi az, aminek nem” – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János többszöri újságírói kérdésre sem nevezte meg azokat a háttérintézményeket, amelyeknek kérdéses a sorsuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!