2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Szijjártó: A végleges azonosításra még jó pár napot várni kell

2017. január 22., vasárnap 09:52, frissítve: kedd 12:42

Egyelőre nem tudták azonosítani a veronai buszbaleset tizenhat halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról is: ha az olasz hatóságok engedélyezik, ma hazajöhetnek a veronai balesetet épségben túlélő utasok és a könnyű sérültek, és elképzelhető, hogy a hat kórházban ápolt súlyos sérült közül négyet hazahozhatnak, ha szállítható állapotban vannak. Két sérültnek válságos az állapota, ők olyan súlyos égési sérüléseket szenvedtek, hogy még azonosítani sem tudták őket. „Közülük az egyik sérült testfelületének több mint hatvan százalékán harmadfokú égési sérülés van. A másik válságos állapotban lévő sérültön súlyos műtétet kellett végrehajtani, amely a koponyát érintette” – közölte Szijjártó Péter.

Nem tudták azonosítani a tizenhat holttestet sem, így még nem készülhetett el a lista az áldozatokról. Személyazonosságukat dns-minták alapján próbálják meghatározni. „Legalább hat szülőtől levették a dns-mintát. Van olyan eset, ahol fogászati vagy más röntgenkép a szülők rendelkezésére állt, az azonosítás úgy kicsit gyorsabb. A dns-minták – elnézést, ha nem szakszó – összepárosítása jó néhány napot igénybe fog venni az olasz hatóságok tájékoztatása szerint. Tehát a végleges azonosításra még jó pár napot várni kell” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

Tekintse meg a Szijjártó Péter teljes sajtótájékoztatóját:

A tárcavezető megerősítette, hogy a buszon ötvennégy utas – negyvenhárom fiatalkorú és tizenegy felnőtt –, valamint két magyar sofőr utazott. A szombaton felröppent hírek arról, hogy többen ültek a buszon, úgy tűnik, tévesek voltak. Az Országos Mentőszolgálat kiküldött csoportja tegnap óta segíti a munkát, továbbá összesen nyolc konzul és nagykövet is segíti a hazautazáshoz szükséges ügyintézést. Ma Veronába utazott a közigazgatási államtitkár is.

A hős tanár gyermekei is elhunytak a balesetben

Ma is sokan mécsesekkel emlékeztek meg az elhunyt diákokról a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium előtt.

Az áldozatok azonosítása még tart, de a Ferencváros az egyik közösségi oldalon osztotta meg a hírt, miszerint egy korábbi jégkorongjátékosuk, Vígh Balázs és húga is életét vesztette a tragédiában. Szüleik túlélték a balesetet. Édesapja, Vígh György szintén a buszon utazott, és életét kockáztatva mentette a diákokat. Az áldozatok között van továbbá a Dunakeszi Kinizsi Futsal fiatal játékosa, Simonffy Botond is.

Egy siófoki diák és édesanyja is meghalt a buszbalesetben. Velük utazott a fiú mostohaapja is, aki könnyebben sérült meg. A tizenhat éves diák másodéves informatika szakos tanuló volt a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Az intézmény honlapján azt írják róla, hogy Balázs nagy sportreménység volt, nemrég nyolcadig helyezést ért el a sinkjokusin karate Európa-bajnokságán. Az iskola épületére már kitették a fekete lobogót, hétfőn pedig néma megemlékezést tartanak elhunyt diáktársuk emlékére.

„Most nyilván az a legfontosabb, hogy részvétünket fejezzük ki a hozzátartozóknak, a családnak, és a diákoknak minden segítséget megadjunk ahhoz, hogy minél hamarabb fel tudják dolgozni a diáktársuk elvesztését. Ez ügyben intézkedtem is, nagyon hasznos segítséget kapunk a siófoki városi kórháztól, pszichológusok rendelkezésre bocsátásával, úgyhogy igyekszünk minél előbb begyógyítani a lelki és testi sebeket” – közölte Szamosi Lóránt főigazgató.

A baleset okáról még mindig nincs pontos információ. Csak hosszú vizsgálat derítheti ki, hogy műszaki hiba okozta-e. A körülményeket az olasz hatóságok vizsgálják, munkájukat Olaszországban háromfős magyar rendőri csoport segíti. Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomozást indított az ügyben. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával.

Veronába küldött tudósítónk beszélt egy édesapjával, akinek gyermeke szerencsésen túlélte a tragédiát. Elmondása szerint az olaszoktól minden segítséget megkaptak. „Szerencsére az én gyerekem kiesett, hátul helyezkedett el… Volt a gyereknek mobiltelefonja, és arról hívott minket, és azonnal indultunk” – fogalmazott az édesapa.

A Hír Televíziónak példátlan összefogásként jellemezte a magyarok segítségnyújtását a veronai autópályarendőrség vezetője. Cinzia Ricciardi azt is megerősítette: még napokig eltarthat a holttestek azonosítása, valamint a baleset pontos körülményeinek a rekonstruálása, hiszen eddig még csak találgatások vannak arról, hogy pontosan mi történhetett. A magyar gyerekek kihallgatása egész éjjel tartott tolmácsok segítségével. Az Országos Mentőszolgálat délelőtt bővebb tájékoztatást ígért a legfrissebb információkról – számolt be munkatársunk Veronából tíz órakor.

Országos gyűjtést indítanak az ökumenikusok

Erdő Péter bíboros arra kéri az Esztergom–budapesti főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról. Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indított a baleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára. Hétfőn nemzeti gyásznap lesz Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!