2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szijjártó: 16 halottja és 30 sérültje van a balesetnek

2017. január 21., szombat 10:08, frissítve: kedd 12:44

16 halottja és csaknem 30 sérültje van a magyar diákokat szállító busz balesetének Olaszországban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A jármű Verona közelében csapódott a falnak az autópályán, majd kigyulladt. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet, egy dolog biztos: nem volt féknyom. A buszon papíron 54 utas és 2 sofőr utazott, de a külügyminisztérium információi szerint ennél többen lehettek rajta. Az viszont csak feltételezés, hogy ők a francia sofőr ismerősei lehettek.

Egy budapesti gimnázium hivatalos sítáborának csoportja utazott hazafelé, amikor a francia sofőr a veronai kijáratnál elvesztette uralmát az autóbusz felett. A jármű a szalagkorlátnak, majd a falnak csapódott, és kigyulladt.

A busz teljesen kiégett.

A sérülteket három veronai kórházba szállították, a milánói konzul hajnal óta a helyszíneket járja, hogy segítsen, és több olaszországi konzul is Veronába tart. A hazautazás teljes költségét a kormány állja, mint ahogy az ott tartózkodás költségeit is.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója (teljes):

A kormány konzultált az Országos mentőszolgálat vezetőjével és a Heim Pál gyermekkórház igazgatójával is. Felkészülnek arra az esetre, ha fogadni kell az Olaszországból hazaszállított sérülteket.

A balesetről nyilatkozott a Hír Televíziónak Palkovics László oktatási államtitkár, aki délelőtt személyesen kereste fel a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. Ennek az intézménynek a diákjai szenvedtek balesetet.

Az intézmény vezetése és a tanári kar, valamint a diákok is megrendültek a tragédián. A gimnázium helyettes vezetője híradónknak elmondta: 35 diák utazott a sítáborba, amelynek több éves hagyománya van az oktatási intézményben. „Alapvetően a diákjainkból szerveződik egy ilyen busznyi közönség, az iskolában közben folyik a tanítás, miközben a 30-35 gyerek távol van, aztán ők majd pótolják a lemaradásukat. és amennyiben a buszon van hely, vagy a táborban van hely, akkor vagy régi diákok, vagy egyéb vendégek ilyenkor velük szoktak tartani” – mondta a Hír TV-nek Jáki Gábor.

Közben részvétét fejezte ki az elhunyt diákok hozzátartozóinak, és mielőbb felépülést kívánt a sérülteknek a Jobbik parlamenti frakciója és a Párbeszéd.

A milánói főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: 0039/339-62-19-517

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!