2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Szigorítások Szegeden

2017. január 4., szerda 20:47, frissítve: szerda 20:49

Akár 200 ezer forint büntetést is kaphat mostantól Szegeden, aki felmászik egy köztéri szoborra – a póráz nélküli kutyasétáltatás pedig 150 ezer forintba kerülhet. A közgyűlés decemberben fogadta el a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosítását,mely az új évvel lépett hatályba.

A közösségi együttélés szabályait a decemberi közgyűlésen módosították. A legtöbben a kutyasétáltatásról szóló előírásokat bírálják, januártól ugyanis akár 150 ezer forint bírságot is kaphat az, aki póráz nélkül viszi ki közterületre a kutyáját.

„A ténylegesen felelőtlen kutyatulajdonosok megérdemelnék, viszont ez a rendelet akkor tartható be igazán, hogyha a kutyásoknak is lenne megfelelő tér, ahol el lehet engedni, ugyanis csak sötétedés után ér rá ilyen időszakban a kutyások nagy része, mivel mindenki dolgozik, a töltések olyankor már nem igazán járhatóak a sötét miatt, a városban pedig nem nagyon vannak kutyafuttatásra alkalmas helyek” – véli egy szegedi kutyatartó, Bartucz Mónika.

De nem csak a kutyásokat fenyegeti büntetés.

„Nagyobb létszámú turistacsoport idelátogat, és mondjunk úgy dönt, hogy felmásznak ide a szobor talapzatára és csinálnak egy közös fotót, ők akár több millió forintos bírságra is számíthatnak az idei évtől” – mondta Tóth Péter jobbikos szegedi önkormányzati képviselő.

Büntethetik azokat is, akik a kutakat, vizes medencéket, szökőkutakat, párakapukat nem a rendeltetési céljuknak megfelelően használják, de azok sem ússzák meg a bírságot, akik a belváros bizonyos zöldfelületein labdáznak, gördeszkáznak, kerékpároznak, vagy bármi más olyan tevékenységet végeznek, ami a növényzetben kárt okoz.

„Olyan dolgokra hivatkoznak, hogy például hány esetben rongálták meg adott évben a szökőkutat, annak harminc különböző elkövetési formájáról is beszélt a polgármester, de ez soha, semmilyen írásos anyagban nem láttuk. Tehát nem tudjuk, hogy mire kell hivatkozni akkor, amikor Szeged szökőkútjait akarják óvni, sőt, amikor megkérdeztem azt, hogy az idelátogató egyetemisták, akik gólyatábor idején megmártóznak a szökőkútban, ők is bírságra számíthatnak-e, akkor rögtön mentegetőzni kezdett” – tette hozzá Tóth Péter.

A városvezetés szerint kellett a szigorítás.

„Az elmúlt időszakban megszaporodtak a város közterületein a tilosban parkolások a zöldterületen, erre számos lakossági visszajelzést kaptunk, illetve rongálják ezek a tilosban parkolók a város közterületeit, parkosított részeit. Ennek próbáltunk valamilyen formában gátat szabni, illetve természetesen azt gondoljuk, hogy vannak közösséghez tartozáshoz, a közösségi együttéléshez vonatkozóan olyan normatív szabályok, normák, amelyeket mindenkinek kötelessége betartani” – nyilatkozta Szeged alpolgármestere, Solymos László.

A bírság összegét a közterület-felügyelők döntik el, de tőlük függ az is, hogy felszólítással megússza-e valaki, ha szabálysértést követ el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!