2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Szerbia legnagyobb kisebbsége a magyar

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT) a következő négy évben is a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista képviselői lesznek többségben a kisebbségi nemzeti önkormányzati választások nem hivatalos eredménye alapján.

  • Szerbia legnagyobb kisebbsége a magyar

A legnépesebb kisebbség - 250 ezer fővel - Szerbiában a magyar - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. A műsorban arról beszéltek, hogy vasárnap kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak Szerbiában.A jogász megjegyezte, a legszervezettebb kisebbségek közé tartoznak a magyarok és a bosnyákok.

A 7,2 millió lakosú Szerbiában huszonkét kisebbséget tartanak számon, a magyarok döntő többsége a Vajdaságban él, ahol arányok eléri a 96-97 százalékot. Jelenleg két autonóm terület is található Szerbiában, az egyik éppen a Vajdaság, a másik pedig Koszovó lenne szerb szempontból, de az a nemzetközi jog szerint független államként működik - fűzte hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Magyar Összefogás áttörő, nagy sikert ért el, becslése szerint a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsban 30 képviselője lesz a következő négy évben.

Hajnal Jenő, az MNT eddigi - és feltételezhetően jövőbeni - elnöke úgy nyilatkozott, a választási eredmény lehetőséget biztosít arra, hogy mindazt, amit az utóbbi négy évben elkezdtek, folytatni tudják, és még magasabb szintre emeljék.

A VMSZ becslése szerint a voksoláson a külön választói névjegyzékre feliratkozott vajdasági magyarok körülbelül 36 százaléka vett részt. 2010-ben a magyar nemzeti közösség 55,46 százaléka járult az urnák elé, 2014-ben pedig 40,6 százaléka.

A vajdasági magyarok vasárnap két lista közül választhattak. A Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc nevű lista vezetője vasárnap késő esti értékelőjében rámutatott: az ellenzéki lista nem törte ugyan át a falat, de kudarcnak sem lehet nevezni a kapott eredményt. Közölte: a nagyobb magyar lélekszámmal rendelkező településeken igen jó eredményeket értek el.

Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni. A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon nem vett részt. Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!