2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Szerb-magyar hadgyakorlatot tartottak a Dunán

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 17:42, frissítve: csütörtök 17:55

Közös gyakorlatot tartottak a magyar és szerb hadihajós egységek Budapesten. A két ország katonái 2010 óta, évente vesznek részt közös képzéseken. Idén először a búvár tűzszerészek is bekapcsolódtak: aknamentesítést gyakoroltak a Dunában.

A forgatókönyv szerint a szerb és a magyar kötelék egy kitalált ország, Bácsland határfolyóján biztosítja a vízi közlekedést. A búvár tűzszerészek egy ellenséges repülőgépről a Dunába dobott bombát keresnek, amikor a levegőből támadás éri őket. A fiktív országból érkező helikoptert a szerb és a magyar hadihajók sortüze kergeti el.

„Valljuk be őszintén, hogy a közös feladat végrehajtás során, nagyon sok olyan dolgot elleshetnek egymástól az állomány, amit talán a parancsnokok a szemle alatt észre sem vesznek, viszont azok az apróságok, ami ahhoz kell, hogy biztonságosan, gyorsan és határozottan hajtsák végre a feladatot, az nagyon könnyen elleshető a másik hajó személyzetétől és én azt gondolom, hogy ez mind a két oldalra vonatkozik” – jelentette ki Sándor Zsolt, a szárazföldi haderőnem főnöke.

A gyakorlat során a tűzszerészekre újabb kihívás vár: diverzánsok egy csoportja zsákmányolt hajókkal támad rájuk, de a Flottilla gépágyúi megsemmisítik őket, végül a szárazföld felől támadó egységre is csapást mérnek. A búvárok közben megtalálják a bombát a folyó medrében és kiemelik a robbanószerkezetet.

„Kezelni kell tudni különböző incidenseket, akár szárazföldről, vízről, levegőből ért támadásokat, de a mai nap különlegessége az volt egy bombakiemelés a Dunából és az itt látható kötelék ezt a bomba kiemelést biztosította a különböző támadások ellen” – mondta Szilágyi Zsolt, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A magyar búvárok most azt gyakorolták, amit két hete élesben kellett végrehajtaniuk a fővárosban: ők voltak azok, akik az Erzsébet híd lábánál talált második világháborús bombát kiemelték és hatástalanították.

A szerb-magyar kötelék 2010 óta minden évben közös képzés tart. Az elmúlt egy hétben védett személyek és szállítmányok kísérését és folyami aknamentesítést gyakorolták, valamint éleslövészeten vettek részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!