2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hiába az ígéret, nincs kiépített csatornahálózat

2016. július 2., szombat 10:50, frissítve: szombat 13:23

2013 őszére ígérték, de máig sem készült el a szennyvízberuházás a Dunaharasztihoz tartozó Paradicsomszigeten. Az ingatlantulajdonosok szerint százezreket szedtek be tőlük önrész gyanánt, de kétséges, hogy a pénzükért cserébe valaha rákötik a házukat a csatornahálózatra. Ráadásul az eddig elkészült aknák balesetveszélyesek. A beruházó szerint nyomós oka van a csúszásnak, a kellemetlenségért pedig kárpótlást ígér a szigeten élőknek.

2011-ben kezdődött a szennyvízberuházás a Soroksári (Ráckevei) Duna-ág körül, európai uniós támogatással. A dunaharaszti Paradicsomszigeten 220 ingatlantulajdonosnak 2012 májusáig önrészt kellett befizetniük, cserébe 2013-ra kiépült csatornahálózatot ígértek nekik. „2012. május 31-ig mindenkitől bekövetelték a pénzt, ami telkenként 175 ezer forint, hogyha egybe befizetjük. Van, aki 245 ezret fizetett telkenként” – mondta Joóné Boér Ilona.

A rendszer 2016 nyarán is félkész állapotban van. 2014-ben kiépült ugyan a gerincvezeték, amely a házakból a gyűjtőközpontba viszi a szennyvizet, valamint az ingatlanokat is elkezdték rácsatlakoztatni a rendszerre. A kiépített aknákban azonban folyik a talajvíz, sőt balesetveszélyesek is. Volt, amelyik beszakadt az egyik lakó alatt. „Jöttünk be a nővéremmel, három barátnőjével és egyszer csak a jobb lábammal beszakadtam egy lyukba. A tömörítés miatt, mert az eliszaposodott, alulról lyuk keletkezett. És egy fél éven keresztül jártam emiatt orvoshoz” – fogalmazott Szilágyi Péter lakos.

A hálózat egy részének kiépítése egy önkormányzati társulás feladata, amelynek elnöke elismerte, hogy a projekt hatalmas csúszásban van. „2008-ban indítottuk el ennek a projektnek a szervezését. Akkor optimista becslések szerint már 2012-ben mindenki kényelmesen hátradőlhetett volna. A közbeszerzéssel is csúsztunk majdnem egy évet, a beruházás megindításával ahhoz képest még fél évet.(…) tulajdonjogi problémák, bejegyzési problémák voltak. Olyan problémákat gördítettek elénk, amelyek egyszerűen tolták és tolták a befejezést” – szögezte le az RSD Parti Sáv Önkormányzati Társulás elnöke, Kreisz László.

A társulás elnöke türelmet kér és kárpótlást ígér. Szerinte még az idén a Kis-Duna menti ingatlanok 60-70 százalékában elkészül a csatorna, de a szennyvízberuházás teljes megvalósulására 2021-ig biztosan várni kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!