2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Ideiglenes szolgáltatókat jelölhet ki a katasztrófavédelem

2016. június 5., vasárnap 07:43, frissítve: vasárnap 09:19

Hitelből tartaná életben a szemétszállító cégeket a hulladékgazdálkodást szervező állami vállalat. A társaságnak egyelőre a pénz beszedése sem megy, hónapok óta küszködik a számlázással. Az egyik szemétszállító cég júliusban bedobná a törülközőt. Szentendre pedig kormányközeli, tőkeerős vállalkozásnak szervezné ki a munkát.

Az autó a régi, a kukások is azok, az időszámítás viszont új. Április óta a pénzt már nem a jórészt önkormányzati tulajdonú szemétszállító cégek szedik be. „Április 1-jétől a cégek nem számlázhatnak, ez 170 cég, hanem ennek az úgynevezett vagyonkezelő és koordináló ügynökségnek, holdingnak kellett volna kibocsátania a számlát. Ezt nem tette meg, tehát már csúszás van nagyon-nagyon erősen, és gyakorlatilag az állam által létrehozott cégnek kell a kibocsátott számla alapján a lakosságnak fizetni, amit ő majd visszaoszt a feladat végrehajtását biztosító cégeknek” – mondta Gémesi György polgármester.

Az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Kft. 33 településsel áll szerződésben. A cég levélben tájékoztatta a polgármestereket, hogy júliustól leállítja a kukásautókat.

„Előfinanszírozást kértünk, ami tulajdonképpen az idáig kiszámlázott összegünk 60%-a két hónapra visszamenőleg, de ez sajnos nem fedezi még az ártalmatlanítási költségeinket sem. Ebben a helyzetben, ha 60%-ot kapunk, a számításaink szerint a cégünkbe több millió forintot kell pluszban betenni, és ezt nem tudja se az önkormányzat, se a cég vállalni” – közölte Papi Zoltán, az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az állami hulladékgazdálkodási cég a számlák kiküldését még el sem kezdte az ügyfeleknek. Amíg nem áll pénz a házhoz, hitelből fizetnek a szemétszállító cégeknek – hangsúlyozta a vezérigazgató.

„Ez arra elegendő, hogy a szolgáltatást zavartalanul ellássák. 16-17 milliárdot kell majd finanszíroznunk a szektornak, mire a likviditás elkezd a helyére állni. Mi ezt a pénzt biztosítjuk. Az egyik oldalról az MNV Zrt. tulajdonosi kölcsön nyújtásával fog rajtunk segíteni, a másik oldalról a számlavezető pénzintézetünk, az MKB Banktól is egy likviditási hátteret kértünk, és ez a két oldal egy plusz 20 milliárdos hátteret biztosít nekünk” – árulta el Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Szentendrén a képviselő-testület a héten rendkívüli ülést tartott a szemétszállítás pénzügyi elmaradásai miatt. A városban eddig az önkormányzat cége ürítette a kukákat. De a város kiszervezné a szolgáltatást, a képviselő-testület rá is bólintott a közbeszerzés kiírására.

„A jelenlegi 170 szolgáltató közül nagyobb szolgáltatók jöjjenek létre, kisebb darabszámban. Szentendre városnak a Városi Szolgáltató Társulata feltehetően nem kellően tőkeerős és nagy ahhoz, hogy fennmaradjon ezen a piacon” – mondta Verseghi-Nagy Miklós.

A szemétszállítást végző cégek nyár végén juthatnak hozzá járandóságukhoz. Ha addig egyes településeken valóban leállnak a kukásautók, a katasztrófavédelem ideiglenes szolgáltatót jelöl ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!