2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szégyenteljes helyzet: másodállást javasolnak az egyetemi oktatóknak

2016. január 21., csütörtök 17:40, frissítve: péntek 12:05

Másod- vagy harmadállást ajánl a felsőoktatási államtitkár a bérükkel elégedetlen egyetemi oktatóknak. Palkovics László szerint a doktori ösztöndíjasoknak nincs lehetőségük jövedelmüket kiegészíteni, míg tanáraiknak van. Az ELTE rektora szerint a bérfeszültségnek is megvan a maga haszna a felsőoktatásban.

„Szégyenteljes az a helyzet, amiben vagyunk anyagilag” – mondja Szirmai Éva, a Szegedi Tudományegyetem docense. Ő is aláírta azt a levelet, amelyet múlt héten írtak az emberi erőforrások miniszterének. Az egyetemi oktatók bére az elmúlt tíz évben nem változott, az infláció miatt a fizetések évről évre kevesebbet értek, amit csak részben orvosol a 2016-ra, ’17-re és ’18-ra meghirdetett emelés – mondta a docens.


„Ha most a kormány által meghirdetett 15+5+5 százalékos, 3 év alatt lebonyolítandó béremelés lezajlik, akkor az azt jelenti, hogy mínusz 9 százaléknál fogunk tartani. Tehát csak az inflációs hatásokat sem fogja ez ellensúlyozni vagy ellentételezni” – fejtette ki a docens.

A szegedi egyetemi oktatók arra is felhívták Balog Zoltán figyelmét, hogy a doktori ösztöndíj emelése bérfeszültséget okoz. Az ösztöndíj nettóban jár, a hallgatók egy az egyben hazavihetik. Az oktatóknak viszont a bruttó fizetésük emelkedik. Közülük akad olyan, akinek az adózás után kevesebb marad, mint az ösztöndíjas tanítványának.

„Itt egy sor félreértésről van szó” – ezt mondta a felsőoktatási államtitkár, miután megnyitott egy nemzetközi szakkiállítást Budapesten. Palkovics László úgy érvelt, hogy az egyetemi oktatók másod- vagy harmadállást is vállalhatnak. Szerinte egy egyetemi oktatónak „egy sor lehetősége van arra, hogy egyéb módon kiegészítse a jövedelmét”.

Az ELTE rektora egyetért a szegedi egyetem oktatóival, de szerinte a bérfeszültségnek is megvan az előnye.

„A bérfeszültségeknek mindig van egy nagyon jó hatása, egyfelől, hogy kiváltják a rendezést, másfelől pedig mindig átgondolásra késztetik azokat, akik kezelik a béreket, innentől kezdve én azt gondolom, amúgy javíthatatlan optimista vagyok, ez egy alaptulajdonságom, hogy mindezeket figyelembe véve igen, a felsőoktatás el tud indulni egy olyan pályán, amelynek van jövője” – fogalmazott Mezey Barna.

Az államtitkár pénteken egyeztet a Szegedi Tudományegyetem oktatóival.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!