2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Szebb környezetben nyugodhatnak Nagy Imréék

Kétszázötvenmillió forintból újult meg az Új Köztemető négy parcellája. Június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének évfordulóján a német elnök együtt emlékezik a visegrádi országok vezetőivel a kommunista diktatúra áldozataira.

Nagy Imre síremléke az Új Köztemető 301-es parcellájában. A mártír miniszterelnököt és társait a legnagyobb titokban, álnéven, kátránypapírba drótozva, arccal lefelé temették el két és fél évvel 1958-as kivégzésük után. Földi maradványaikat 1989-ben hantolták ki akkor már a sajtó nyilvánossága előtt. Újratemetésük negyedszázados évfordulójára kétszázötvenmillió forintból újították meg a 301-es és a szomszédos parcellákat.

A 298-as parcellában az 1945 és 1956 között kivégzettek, a 300-asban és 301-esben pedig az 1956 utáni megtorlások áldozatai nyugszanak. „Több mint kéthektáros területnek a közművesítésével kezdődött a felújítás. Azonkívül gyönyörű szép gyepszőnyeg van, olyan, mint egy angol gyep, a kövezet megújult. Ez mind a Jovánovics György által megálmodott tájműnek a része” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének az elnöke.

Épült parkoló és biztonsági kamerarendszer is. Az eddig teljesen elhanyagolt 297-es parcellát pedig – szimbolikusan – 301 nyírfával ültették körbe, közepére látogatóközpontot terveznek, amely még inkább zarándokhellyé tehetné a rákoskeresztúri köztemetőt – mondta a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke, Boross Péter. „A nemzeti érzésnek egy olyan fellángolása volt, amely nem számolt a realitásokkal – történelmünkben nem először –, hanem a szabadságvágy, a hazaszeretet olyan áldozatkész felvállalása, aminek eredményeként egy idegen hatalomtól, idegen szellemiségtől eredő megtorlás jött, és ezt figyelmeztetőül időről időre a világ elé kell tárnunk, hogy már ne feledkezzen meg róla” – fogalmazott a volt miniszterelnök.


Június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 56., valamint újratemetésük 25. évfordulóján Áder János mond beszédet a felújított nemzeti emlékhelyen. A megemlékezésre meghívták a visegrádi országok államfőit és Joachim Gauck német elnököt is. Az egykori kelet-német lelkész és polgárjogi harcos vezette az NDK hírhedt állambiztonsági szolgálata, a Stasi működését feltáró hivatalt a német egyesítés után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bűncselekményeket követhettek el Karácsonyék

Bűncselekményeket követhettek el Karácsonyék

Több bűncselekmény elkövetésének gyanúját is felveti Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányának külföldi finanszírozása, illetve annak gyakorlati megvalósítása – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!