2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Százötvenmillió forintnyi aranynak veszett nyoma az MSZP-nél

Az arany a kilencvenes évek végén tűnt el az MSZP-től – állítja Ungváry Krisztián történész. Az ismeretlen forrásból származó 17 kilogramm Napóleon-arany az MSZMP tulajdonában volt, a rendszerváltozás után a jegybankhoz, majd egy szocialista párthoz közeli ügyvédhez került, ezután veszett nyoma. A párt akkori vezetői állítják, semmit sem tudnak a sorsáról.

Az MSZMP, majd az MSZP birtokába került érmegyűjtemény felszívódásáról írt az egyik hetilapban Ungváry Krisztián. A történész szerint 1987-ben egy francia-izraeli-magyar állampolgárságú férfi, André Z. Hornstein 4500 darab Krugerrand- és Napóleon-arany érméket adott át a párizsi nagykövetségünkön az MSZMP részére. A csaknem 17 kilogramm aranyat a Magyar Nemzeti Bankban helyezték letétbe. Ungváry szerint nemcsak az érmék eredete nem tisztázott, az sem, miként került később az MSZP tulajdonába. A párt egyébként ezt egy 1991-es Népszabadság-cikkben elismerte. A rendszerváltozás után a Munkáspárt és az adományozó is igényt tartott a húszmillió forintra értékelt gyűjteményre. „A pénz nem szerepel az MSZMP rendszerváltáskori vagyonleltárában, és ez elgondolkodtató. Nem tudok kizárni olyan forgatókönyveket sem, hogy olyanra fordították, amire nem kellett volna. Egy ilyen letét, mivel a rendszerváltozásnál nem vallották be, nem lehet jogszerűen az MSZP birtokában: vagy vissza kellett volna adni a letétbe adónak, vagy pedig a magyar államot kell hogy illesse” – mondta Ungváry Krisztián.

A dél-afrikai jegybank által kiadott érme csaknem 34 gramm tömegű, és egy uncia aranyat tartalmaz. A szakértő is csak a katalógusban tudta megmutatni, mivel igen keresett a világ minden részén. Molnár Péter szerint ha a cikkben említett mennyiséget Magyarországon értékesítik, feltűnést keltett volna. „Ha a magyar piacon megjelenne, annak nyoma lenne. Szerintem az elmúlt években nem bukkant fel sehol, legalábbis abban a környezetben, amelyet én ismerek. Nem biztos, hogy itthon adták el. Ezt az érmét a világ összes pontján ismerik, a Krugerrandnak Moszkvától Dél-Afrikán át Berlinig bárhol árfolyama van, néhány óra alatt pénzzé lehet tenni” – vélekedett Molnár Péter.

A történész szerint a gyűjteményben Napóleon-érmék is voltak, amelynek hasonló az árfolyama.

Az érméket az MNB-től 1998. december 14-én kiadták Éliás András ügyvédnek, aki több MSZP közeli cég felügyelőbizottságának is tagja volt. Az MSZP akkori elnöke, Kovács László a Hír TV-nek tagadta, hogy külügyminiszer-helyettesként vagy pártelnökként tudott az érmékről és arról, hogy egyáltalán pártja tulajdonában vannak. „Én akkor minden időmet energiámat arra fordítottam, hogy a következő választáson, 2002-ben kiküszöböljük a csorbát, megnyerjük a választást, és kormányt alakítsunk. A párt pénzügyeit a pártpénztárnokra bíztam, én nem szóltam és nem néztem bele. Ezért nem tartom meglepőnek, hogy Puch László erről engem nem tájékoztatott” – mondta Kovács László.

A Hír TV kereste Puch Lászlót is, aki azt mondta, hogy nem tud részleteket az érmékről. A volt pártpénztárnok hozzátette: a szocialisták lemondtak az érmékről, és nem is a párt, hanem az adományozó családja kérte meg az ügyvédet a letét felvételére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!