2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Százmilliós ingatlant vett Farkas Flórián volt sofőrje

2017. szeptember 16., szombat 12:32, frissítve: szombat 15:54

Farkas Flórián egykori sofőrje több száz millió forintért vásárolt meg egy budai ingatlant egy állami árverésen. Cégét a licit előtt két héttel alapította. Szakemberek szerint kiskaput jelent, hogy az állami árveréseket nem szabályozza az uniós jog.

A budai játékboltos esete nem egyedi az állami ingatlanvásárlások történetében. Még év elején derült ki, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet irodaházat csaknem 4 milliárd forintért vásárolta meg egy vállalkozó.

Az épület később Habony Árpád grúz-izraeli barátainál kötött ki. A XII. kerületi Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztályának épülete kikiáltási áron, 509 millió forintért kelt el, amivel feltehetően nagyot bukott az állam. Célpont című műsorunk megpróbálta utolérni a tulajdoni lapon szereplő céget, amely a 300 millió forint önerő mellé a Matolcsy György unokatestvére által vezetett Növekedési és Hitelbanktól kapott 200 millió forintnyi jelzáloghitelt a vásárláshoz.

Az ügyvezetőt a gödöllői címén sem lehetett elérni, Botlik Balázsról annyit tudni, hogy eddigi üzletei sorra bedőltek. Volt már diszkója és építési vállalkozása is.

– Üzletember, vagy mit lehet róla tudni?
– Sofőr.
– Sofőr?
– Igen, előbb még valamikor volt a Fellegi Tamásnak a miniszteri sofőrje, meg van neki ilyen kártyája, ami igazolás, hogy köztársasági. Akkor volt a Farkas Flórinak egy ideig, akkor volt egy milliárdos bankárnak a sofőrje.

Botlik Balázs a tündérhegyi ingatlan vásárlásánál biztosra mehetett. A vezetése alatt álló Property Miracle Kft.-t épp az árverés előtt két héttel alapították.

A budai Duna-parton, az Infópark szomszédságában nettó 2 milliárd forintért, szintén kikiáltási áron, verseny nélkül adott el egy telket a vagyonkezelő a kormánnyal jó viszonyt ápoló WING Zrt. érdekeltségébe tartozó cégnek, itt az Ericsson új székházat épít majd.

A szerencsés vásárlók között felbukkan a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársa, Paár Attila is. Cége, az állami tendereken jól szereplő West Hungária Bau egy Andrássy úti palotát szerzett meg szintén kikiáltási áron, verseny nélkül. A Transparency International közpénzügyi szakértője szerint a tisztességes eljárás megkövetelné, hogy elég idő legyen a pályázati anyag megismerésére. „További problémának látom azt is, hogy nagyon sokszor megfigyelhető az, hogy állami tulajdonú hitelintézeteket – leginkább az Eximbankról derülnek ki ilyenek – használnak arra, hogy ilyen bevásárlásokat hajtsanak végre” – mondta Nagy Gabriella.

A szakember szerint az is probléma, hogy az állami vagyon értékesítésére nincs uniós jogszabály, amely nem engedné meg, hogy mindössze két hét alatt döntsenek milliárdos adásvételekről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!