2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Százak búcsúztak a 104 évesen elhunyt Ilonka nénitől

2016. augusztus 25., csütörtök 21:55

Százak búcsúztatták Tamás Aladárné Ilonkát a felvidéki Rimaszombatban. A 104 éves korában elhunyt tanítónő élete végéig küzdött azért, hogy a 2011-ben felvett magyar állampolgársága miatt ne veszítse el szlovák állampolgárságát, amit a szlovák állampolgársági törvény értelmében vettek el tőle.

„Tamás Ilonka még az Osztrák–Magyar Monarchia idején született, 1912-ben. Élete a megpróbáltatások és az emberi helytállás példája” – mondta róla Nagy Ákos Róbert gömöri esperes, aki a református egyház nevében búcsúztatta a 104 éves korában elhunyt tanítónőt.

Az esperes kiemelte, hogy a magyar állampolgárságot felvevő Tamás Ilonka nemcsak hivatásában mutatott példát, de élete utolsó éveiben igazi emblémája lett a kisebbségi létben a megmaradásért küzdő magyarságnak.

„Küzdött és harcolt, na nem önmagáért, hanem az oly sok mindent elhordozott, a többségi nemzet által megsemmisítésre, beolvasztásra ítélt felvidéki magyarságért” – tette hozzá Nagy Ákos Róbert.

A református egyház szertartása szerint megtartott, hamvasztás előtti búcsúztatáson a magyar kormányt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes képviselte, aki a család kérésére felolvasta Orbán Viktor személyes hangvételű levelét.

„Ő nemcsak az ábécét tanította, hanem magyarságra, összetartozásra, a szülőföldhöz és a hithez való hűségre nevelte diákjait. Tudta és hirdette: csupán a közös gyökerek tarthatják meg a kisebbségbe szorultakat, ezért állt ki bátran a jogaiért is” – mondta Semjén Zsolt.

Tamás Ilonkának 2010-ben, 98 évesen nyílt először lehetősége arra, hogy ő maga döntsön állampolgárságáról. Ekkor élt a törvény kínálta lehetőséggel, és szlovák állampolgársága mellé felvette a magyart is. Emiatt azonban a szlovák hatóságok megvonták tőle szlovák állampolgárságát, és azt haláláig sem kapta vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!