2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Századvég: „a pert hangos zeneszó mellett elbuktuk”

2015. november 26., csütörtök 20:19, frissítve: csütörtök 20:19

Biztos és stabil bukásról beszélt a kancelláriaminiszter a Századvég-perrel összefüggésben. Lázár János azt ígérte, hogy az előírt határidőnél hamarabb nyilvánosságra hozzák a kormányzati tanácsadó csoport tanulmányait. A liberálisok szerint a bűncselekmény gyanúja mindenképpen felvetődik, akár használhatók az anyagok, akár nem.

Postai stratégia, vasúti stratégia, szerencsejáték-stratégia, Budapest fejlesztése, határon túli magyarok. Milliárdokért ad tanácsokat és készít tanulmányokat 2010 óta a Századvég-csoport a kormánynak. Államtitkokat a századvégesek csak 2013 óta ismerhetnek meg, az addig készített munkáikban minősített adatot nem használhattak fel törvényesen.

„2013 végétől, 2014 elejétől rendelkezett felhasználói jogosultsággal, telephely-engedéllyel és biztonsági tanúsítvánnyal a Századvég és annak vezető munkatársai, azonban a 2010 és 2013 közötti időszakról nincsenek információink. Pontosan ezért szeretnénk megkérdezni miniszter urat, hogy 2010 és 2013 között mi történt?” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke.

Úgy tudni, hogy a Századvég-csoport 21 munkatársa ismerhet meg államtitkokat. Egyikük G. Fodor Gábor stratégiai igazgató, akinek belépője van a Miniszterelnökségre. Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatóját hiába kérdeztük a listáról:

„– 2015. június 1-je óta vagyok a Századvég alkalmazásában, engem az egész ügy személyesen nem érint.
– Tehát ön nincs a 21 ember között?
– Én nem gondolom, hogy erre a kérdésre ennél többet tudnék mondani.
– És tudja, hogy ki az a 21 ember, és mikor hozzák nyilvánosságra?
– Nem tudom.
– Mikor hozhatják nyilvánosságra, vagy tervezik-e, hogy nyilvánosságra hozzák?
– Nem tudom, tényleg nem tudom.”

„Némi fantáziával minden elképzelhető, alig hiszem azonban, hogy olyan nagy távolság lenne a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Alapítvány vezetői között, hogy ne rendelkeznének erre vonatkozóan információkkal” – véli Bodnár Zoltán. A Liberális Párt gazdaságpolitikusa szerint minősített adatok, államtitkok megismerése nélkül nem lehet összeállítani használható stratégiai anyagot.

„Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy ezek a papírok közel sem érnek annyit, mint amennyit értük a megrendelő magyar állam fizetett. Ebben az esetben a megrendelő részéről merül fel a hűtlen kezelésnek a gyanúja. Ha ezek valóban értékes, komoly információkat tartalmazó stratégiai anyagok és tartalmaznak minősített adatokat is, akkor pedig a minősített adattal visszaélés bűncselekménye, régi kifejezéssel élve, államtitoksértés gyanúja merül fel” – mondta az MLP ügyvivője.

A nyilvánosság hamarosan eldöntheti, hogy értek-e milliárdokat a Századvég-csoport szolgálatai. A Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia a tanulmányokat. „A Kúrián a pert hangos zeneszó mellett elbuktuk” – jegyezte meg Lázár János. A pert az Origo internetes portál volt újságírója indította a közérdekű adatok megismeréséért. „Biztos és stabil bukás várt a Miniszterelnökségre. A helyzet az, hogy 30 napon belül elektronikus úton az önök kollégája számára, aki a pert kezdeményezte, a Miniszterelnökségen a 30 ezer oldalnál nagyobb terjedelmű dokumentumot át kell adjuk” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter.

Lázár János azt ígérte, hogy határidő előtt az újságírók rendelkezésére bocsátják a Századvég-aktát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!