2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Szavazóik szembemennek az MSZP-vel és DK-val

2016. augusztus 16., kedd 16:17

Eddig nem jött be az MSZP-nek és a DK-nak a népszavazási bojkottra szóló felhívás. A Republikon Intézet felmérése szerint a baloldali szavazók is ott lehetnek október 2-án az urnáknál, és többségük nemmel voksol majd. Az ellenzéki pártok azt ígérik, hogy a szeptemberben induló kampányban meggyőzik majd szavazóikat.

Megállapodás van, eredménye azonban még nincs az MSZP és a DK felhívásának, amellyel arra buzdítanák saját szavazóikat, hogy maradjanak távol az október 2-ai betelepítésikvóta-ellenes népszavazástól. A Republikon Intézet felmérése szerint ugyanis érvényes lehet az októberi kvótanépszavazás, mivel a baloldali szavazók is elmennének a referendumra. A voksolás eredménye borítékolható: a kutatás szerint a kormánypártok és a Jobbik szavazói mellett a baloldali szimpatizánsok többsége is nemet mondana a kényszerbetelepítésre.

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint ők már felkészültek a bojkottkampányra, szerintük inkább a szocialistáknak van tennivalójuk. „Ha ezek a felmérések igazak, akkor az MSZP táborában van némi megosztottság. Ugye a korábbi pártvezetés más álláspontot képviselt ez ügyben, az új elnök pedig egyértelműen a távolmaradás mellett tette le a voksot. Nyilván az MSZP-nek házon belül vagy a sajátjainak el kell magyaráznia, hogy miért fontos a távolmaradás. Nagyon bízom benne, hogy ez sikerülni fog” – mondta Gréczy Zsolt.

Az MSZP szeptembertől tájékoztató kampánnyal győzködi majd saját szavazóit. „Szeretnénk elmondani az embereknek, hogy miért kell otthon maradni, mivel ez a voksolás az uniós tagságunkról szól. Nekünk határozott meggyőződésünk, hogy azért kell otthon maradni, hogy Európában maradjuk” – tolmácsolta pártja álláspontját Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője.

A PM elnökségi tagja a Hír TV kérdésére elismerte, hogy eddig nem tudták eljuttatni üzenetüket a választókhoz. „Lesz ellenzéki kampány, lesz közös felhívás, hogy az emberek maradjanak otthon. Még abszolút időben vagyunk. Nem ment még át ez az üzenet, ebben igaza van, de a kampány is most fog indulni, és majd most fogjuk elmagyarázni, hogy ez miért álkérdés, miért nem szabad elmenni, és miért az a legtisztességesebb, ha az emberek otthon maradnak ezen a népszavazáson” – jelentette ki Barabás Richárd.

A népszavazás érvényességéhez a választópolgárok több mint felének kell elmennie szavazni. Ez csaknem négymillió embert jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!