2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Szárazra húzták a tiszacsegei kompot

2017. február 22., szerda 11:57

A járművet múlt hétfőn ragadta el a jeges ár, és alaposan összetörte. Most azért kellett kivontatni, hogy megkezdődhessen a felújítása, ami 10-15 millió forintba kerül majd.

Délelőtt érkezett meg Tiszacsegére az a csörlő, amellyel kihúzták szárazra a kompot. A járművet másfél hete ragadta el a Tisza, ötven kilométer után sikerült megfogni. Szemmel láthatóan megviselte a jeges ár: a hatalmas jégdarabok felszakították a gépház oldalát, és elgörbítették a hajtókerék lapátjait is. A fedélzet deszkáit szintén ki kell cserélni.

„Nagyon fontos, hogy az aknák szárazak, tehát a komptest nem sérült olyan mértékben, hogy elsüllyedjen, nem érte olyan károsodás, hogy már nem lehet javítani” – mondta el Lévai Zoltán, a komp üzemeltetője.

A járművet azért kellett szárazra húzni, hogy az eddig vízben lévő részeket is átvizsgálják, illetve hogy elkezdődhessen a felújítása. A javításra az önkormányzat a költségvetéséből csoportosít át pénzt, és számítanak vis major támogatásra is.

„A tízmillió forintot alig haladja meg, így, ahogy ránézek, de ha hozzáadjuk a kötelek, csörlők sérüléseit, akkor elképzelhető, hogy a 15 millió forintot is eléri” – nyilatkozta Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere.

A kalandos sorsú komp felújítása a tervek szerint március második felében elkészül. Ezután újra kell vizsgáztatni a járművet, hogy ismét utasokat és autókat szállíthasson Tiszacsege és Ároktő között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!