2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Szanyi másként gondol ’56-ra, pártja elhatárolódott tőle

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 14:02, frissítve: hétfő 10:26

Elítélte az MSZP elnöke, hogy Szanyi Tibor a nemzeti ünnep előtt egy meglincselt ÁVH-s katona képét osztotta meg a Facebookon. A szocialista EP-képviselő azt mondja, arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy itt lenne az ideje az ’56-os események társadalmi kibeszélésének. A Fidesz Szanyi kizárását követeli az MSZP-ből a történtek miatt.

Egy meglincselt ÁVH-s katona képét közölte a nemzeti ünnep előtt Szanyi Tibor. A szocialisták EP-képviselője Facebook-oldalán osztotta meg egy nyugdíjas rendőr bejegyzését „ünnephez közeledve” megjegyzéssel. A Life című amerikai magazinban megjelent fotó mellé az eredeti bejegyzés írója Márai Sándornak a forradalom leveréséről szóló versét is mellékelte. Szanyi később magyarázatot is fűzött bejegyzéséhez, azt írta: október 23-án a szabadságért és a szocializmusért kiálló embereket, azaz ’56 tényleges hőseit ünnepli az ország, nem pedig a gyilkosokat, álljanak bármelyik oldalon.

„Még hat évtized elteltével sincs ’56 történelme teljességgel feldolgozva és politikai értelemben kibeszélve az emberek között, azt gondolom, illő dolog, hogy a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye környékén végre-valahára legyen nyugalom és elsősorban megértés. Szerintem a Fidesz frakcióvezetője egy kicsit túllihegi a szerepét. Neki az a dolga, hogy a Fidesz-frakciót vezesse, és nem az, hogy igazságot osztogasson. Nem jó, ha a pártok egymást instruálják a tekintetben, hogy kit kéne kizárni, kit nem kéne kizárni. Mondjuk a lelkem mélyén nekem is van egy igen hosszú listám, hogy a Fideszből kit kéne kizárni” – nyilatkozta Szanyi Tibor a Hír TV-nek.

Az MSZP elnöke elítélte a Szanyi Tibor által megosztott tartalmat. A bejegyzést magánvéleménynek tartja, az nem a párt álláspontja. „Feladtam, hogy minden egyes párttagot egyenként próbáljak meg rendreutasítani. Ha bármely testület kezdeményezi, meg fogom szavazni a retorziókat. Az ilyen típusú magánakciókkal nem fogok a következő hónapokban foglalkozni. Van egy fontosabb célunk, az pedig a választás” – szögezte le Molnár Gyula.

Gulyás: Tűrhetetlen, hogy Szanyi MSZP-tag maradjon

A Fidesz frakcióvezetője Szanyi Tibor kizárását követeli az MSZP-ből. „Ha a Magyar Szocialista Párt a saját állampárti múltjával már valóban szembenézett, hiszen az MSZP jogelődje mégiscsak a vérben fogant Magyar Szocialista Munkáspárt, amely a forradalom vérbe tiprását követően, annak elárulásával jött létre, az MSZP a múltját mostanra megtagadta, s a demokrácia és a szabadság pártján áll, akkor egész egyszerűen tűrhetetlen az, hogy Szanyi Tibor az MSZMP, az MSZP tagja maradjon” – reagált Gulyás Gergely.

Szanyi Tibor Facebook-bejegyzése miatt a sorozatfeljelentéseiről ismert Tényi István az ügyészséghez fordult a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása gyanújával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!