2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Számos országból sereglettek bírák Budapestre

,

2017. június 5., hétfő 19:40, frissítve: hétfő 19:40

A bírói függetlenség, reformok, a legfelsőbb bíróságok szerepe és az ítélkezés gyorsasága – többek között ezekről a témákról tanácskoznak a Közép- és Kelet-Európai Főbírák Konferenciáján. A szakmai fórumot hetedik alkalommal rendezik, ezúttal Budapesten. Darák Péter, a Kúria elnöke a megnyitón azt mondta: a rendszerváltás előtt elhanyagolt igazságszolgáltatásban továbbra is probléma a modern technikák alkalmazása.

A Közép- és Kelet-Európai Főbírák Konferenciája amerikai kezdeményezésre jött létre. Az Egyesült Államokat a körzeti fellebbviteli bíróság két bírája képviseli a négynapos budapesti találkozón. John Walker a legfelsőbb bíróságok vezetőinek aktuális kihívásairól is beszélt.

„Nehéz időket élünk. Politikai és geopolitikai bizonytalanság és a terrorizmus átható fenyegetése érezhető az egész világon. Az emberek mindenütt a biztonságot keresik a családjuknak, valamint olyan kormányokat, amelyek biztosítják az emberi jogokat és megfelelnek az igényeiknek, és betartsák” – mondta az USA Körzeti Fellebbviteli Bíróságának bírója, John Walker.

A rendszerváltás előtt elhanyagolt igazságszolgáltatásban továbbra is probléma a modern technikák alkalmazása, ami fontos lenne a korszerű szervezet és személyzet kialakításához - erről már Darák Péter beszélt. A Kúria elnöke a konferencia kapcsán hozzátette: a cél, hogy a főbírók megismerhessék egymás jó gyakorlatát és ismereteket szerezzenek az egyes nemzetek jogi megoldásairól.

„A tegnap esti találkozón már szóba került az, hogy a környékbeli országokban is gondot jelent az, olyan általános jogfogalmak számonkérése a bírói eljárásokon, mint a tisztességes eljárás. Egész mást értenek alatta Strasbourgban, mást értenek alatta a nemzeti jogrendszerekben. Nagyon nehéz megfelelő értelmezését adni ennek az általános fogalomnak” – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke.

Az idei konferenciára minden eddiginél több, összesen 19 országból érkeztek bírák, valamint Kína és az Egyesült Államok is küldött delegációt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!