2024. 09. 13. Péntek Kornél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Számos kockázata van az önbarnító krémek használatának

2016. június 19., vasárnap 17:00, frissítve: vasárnap 17:24

Tucatnyi barnító krémet tesztelt a Fogyasztóvédelmi és Betegjogi Szövetség, vizsgálataik számos kockázatra mutattak rá. Egyetlen olyan terméket sem találtak, amelyben ne lett volna legalább egy káros adalékanyag.

„Általában mindig az volt a problémám, hogy nagyon foltos leszek. Tehát a szárazabb részéken, könyök, térd, hajlatok, ott foltos leszek, nagyon foltos. Utána, amikor már fölkentem, akkor meg nagyon kiszárította a bőrömet.”

A Panaszkönyv stábjának mesélte rossz tapasztalatait az önbarnító krémekről Stiller Bea. Vannak pár száz forintos változatok, de majdnem 10 ezer forintosak is. A Fogyasztóvédelmi és Betegjogi Szövetség 12 fajta terméket vizsgált be, az eredmények nem meggyőzőek.

„Az összetevők szempontjából néztük meg ezt a 12 terméket, és a végeredmény egészen szörnyű. Hiszen olyan terméket is találtunk, amely közel 60 összetevőt is tartalmaz, és nem mindegyik kockázatmentes” – hívta fel a figyelmet Baran Alexandra, a Fogyasztóvédelmi és Betegjogi Szövetség elnöke.

Ráadásul egyetlen olyan termék sem volt, amelyben ne találtak volna valamilyen káros szert. A vegyianyag-szakértő külön kiemelte a parabént.

„Beleavatkozik a hormonrendszerbe, tehát egy fejlődő szervezetre jelenthet kockázatot, de például hozzájárulhat K2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, elhízáshoz, különböző immunbetegségekhez: asztmához, allergiához. Sőt hormonális típusú rákokkal, mint emlőrák vagy hererák is kapcsolatba hozták” – fejtette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, az önbarnító krémek színezőanyaga védelem helyett inkább fokozza az UV sugarak káros hatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!