2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Számos kastélyt és várat kipofoznak 2020-ig

2017. március 24., péntek 19:33, frissítve: péntek 19:33

Húsz kastély és tizenkilenc vár újulhat meg a Nemzeti kastély- és várprogram keretében a következő években, jelentette be Virág Zsolt miniszteri biztos. A program célja végső soron az, hogy a műemlékek saját bevételeikből tudják finanszírozni működésüket, a jegybevétel mellett egyebek közt az ajándékboltjaikból és különböző rendezvények szervezéséből.

A keszthelyi Festetics-kastélyt a 19. században építette a Festetics-család. A Balaton parti Helikon Kastélymúzeumnak most a parkja is megújulhat, öt és fél milliárd forintot költenek rá, részben uniós pénzből. Rekonstruálják az egykori kertészetet, bővítik a vadászati múzeumot, mögötte pedig helyreállítják az egykori lovas- és agárpályát.

„Hagyományos vadászati módszereket is bemutatnánk majd ezen a területen. Annak az első része lesz ez az agárpálya. A négy hagyományos vadászati módszer: az elöltöltős fegyverek, az íjászat, a solymászat és az agarászat. Az agarászati bemutatókat ezen a területen tudjuk majd bemutatni” – magyarázta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója.

A kastélyprogram keretében az ország húsz kastélya és tizenkilenc vára jut jelentős uniós és állami támogatáshoz. Ezek mindegyike állami tulajdonban van, a végcél pedig az, hogy az intézmények saját bevételei fedezzék a fenntartást.

„Korábban csak az első pillér, jelesül a jegybevétel volt az, amire ezek az intézmények támaszkodni tudtak. Van azonban több olyan pont a Nemzeti kastély- és várprogramban, így például az ajándékboltok, amely egy következő pillér lehet, illetve a rendezvények szervezése, amelyik egy harmadik pillér lehet” – emelete ki Virág Zsolt.

A miniszteri biztos hozzátette, a program kizárólag a tartósan állami tulajdonban levő és maradó kastélyok és várak felújítását, fejlesztését szolgálja, magánkastélyok nem kerülhetnek be. A harminckilenc kastélyt és várat érintő program 2020 végén fejeződik be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!