2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Számháború: a szociális munkások cáfolják az államtitkárt

2016. december 20., kedd 17:56, frissítve: kedd 19:17

A kormány által beígért fizetésemelés ellenére csökken a szociális ágazatban egészségügyi munkakörben dolgozók fizetése. A Hír TV-t megkereső férfi szerint 4000-5000 forinttal kevesebbet visz haza így, mintha a szociális bértábla szerint lenne besorolva. A szociális államtitkár szerint viszont rosszul számol a férfi, mindenkinek majdnem harmadával nagyobb lesz a fizetése. Az ágazati szakszervezet elnöke szerint viszont az államtitkár számol rosszul: majdnem egy évig valóban kevesebbet kapnak.

A kormány ígéretei szerint a szociális ágazatban dolgozók fizetése is emelkedne januártól. A Hír TV-t megkereső, egy szociális intézményben egészségügyi munkakörben dolgozó férfi azt írta, a kabinet ígéretével ellentétben az ő fizetése csökken. A tizenöt éves munkaviszonnyal ha nem egészségügyi munkakörben dolgozna, 181 883 forintot, így viszont csak 177 762 forintot kap januártól.

„Az elmúlt két-három évben összesen 22 százalék volt az átlagos béremelés. A kormány mostani döntése alapján a következő két esztendőben mintegy harmadával növekednek a bérek” – jelentette be a szociális államtitkár. Czibere Károly szerint a férfi rosszul számol: „Azoknak a szociális ágazatban dolgozó szakembereknek, akiket a bentlakásos intézményekben egészségügyi végzettséggel, egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak, a kormányzat további béremelést fog biztosítani. Ennek a részleteiről januárban fog dönteni, de alapvetően azt célozza, hogy az egészségügyi bértáblától az ápolók, szakápolók ne maradjanak el, hiszen az idősotthonokba egyre komolyabb, intenzívebb gondozási, ápolási, szakápolási igénnyel jönnek az idősek.”

Az államtitkár téved a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint. Migács Tibor azt mondja, majd egy évig tényleg kevesebb lesz a szociális ágazatban egészségügyi munkakörben dolgozók bére. „Van egy, most úgy hívják, hogy összevont ágazati pótlék a szociális ágazatban. Ez most picit magasabb fizetést eredményez, mint amekkora az egészségügyben van. De ez átmeneti, hiszen az egészségügyben még további lépések várhatók, ki vannak hirdetve egy megállapodás eredményeként. Jövő év novemberében újabb 12 százalékos emelés lesz az egészségügyben, és bizony a szociális ágazatban ilyen tervek nincsenek” – emelte ki.

A szociális ágazatban összesen 93 ezren dolgoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!