2024. 09. 20. Péntek Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Egyre nő a háború eszkalálódásának veszélye

Az ukrajnai háború eszkalálódásának veszélye egyre nő, ezért is van szükség azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Egyre nő a háború eszkalálódásának veszélye

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Brain Bar 2023 jövőfesztivál Violence next door (Erőszak a szomszédságban) című panelbeszélgetésén vett részt.

A másik két felszólaló Brendan McNamara védelmi elemző és Martin Gurri egykori CIA-elemző, A nyilvánosság lázadása című könyv szerzője volt, akik egyetértettek a honvédelmi miniszterrel abban, hogy a béke a legfontosabb.

A honvédelmi miniszter a harmadik világháború kitörésének lehetőségéről elmondta, hogy

amíg nyílt fegyveres konfliktus van, addig a háború eszkalációjának esélye rendkívül nagy.

"Most láthatóan azért csökken a háború intenzitása, mert a felek katonailag nem tudnak megbirkózni egymással, de a mögöttük álló erők és a fegyveres megoldás iránti elszántság nem segíti elő a világbékét" - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint

a nemzetközi közösség döntése vezetett ahhoz, hogy a háború egy globális konfliktussá eszkalálódott.

A nem túl gyorsnak tűnő, intenzív ukrán ellentámadás nagyobb reakciót válthat ki. Ez a pontos oka annak, hogy "mi mindig a béke oldalán álltunk", a fegyverszünet és a béketárgyalások oldalán - emelte ki.

A honvédelmi miniszter méltatta a NATO-t: kijelentette, egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a NATO működik. Kifejtette, hogy amikor a háború kitört, a NATO gyorsan cselekedett, és az ezzel elkezdődött folyamatnak Magyarország is részese.

Brendan McNamara a beszélgetésen kijelentette:

nem lát senkit, aki megpróbálná enyhíteni az ukrajnai konfliktust, vagy tárgyalást kezdeményezne a tűzszünetről.

"Ehelyett úgy tűnik, hogy csak nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldenek, amelyek csapást mérhetnek Oroszországra és Ukrajnára egyaránt" - tette hozzá.

"Strukturális értelemben az, amit most átélünk, kevésbé szól a szövetségek hatalmas, központosított tömbjeiről, amelyek a 20. században egymással küzdöttek. A szétesésnek vagyuk szemtanúi, amely 1990 körül kezdődött, amikor Magyarország elnyerte szabadságát. Legjobban az érintett országok belső szétesésétől kell félnünk" - mondta Martin Gurri.

A CIA egykori elemzője szerint mindenkinek értenie kell, hogy a konfliktusok megelőzésének legjobb módja az, ha erősek vagyunk, ha vannak szövetségeseink, és soha nem adjuk át magunkat a pániknak.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Brain Bar fesztivál Küszöbön a háború (Violence next door) című panelbeszélgetésén a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 22-én.

MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Szombaton tetőzik a Duna Budapesten + videó

Radar – Szombaton tetőzik a Duna Budapesten + videó

A szakemberek és a civilek összefogva, egységes erővel harcolnak az elmúlt évek legsúlyosabb áradása ellen. A Duna sorra tetőzik a hazai települések mentén, ma Komáromban és Esztergomban , szombaton pedig Budapesten lehet a legmagasabb vízállásra számítani.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!