2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Szabó is örül, hogy Matolcsy rokona

2017. október 10., kedd 12:02, frissítve: kedd 16:07

Ezúttal a parlament gazdasági bizottságában hangoztatta Matolcsy György, hogy mindenki a rokona a világon.

A jegybank elnökét az MNB 2016-os gazdálkodásáról hallgatták meg a testületben. Az ellenzéki képviselők Matolcsy rokonainak gazdagodását is firtatták, erre jött válaszul a tegnapi parlamenti ülésen már elővett érvelés.

A Magyar Nemzeti Bank elnökét az ülés után a Hír TV is kérdezni próbálta fia bútorgyárának támogatásairól, de nem kapott választ.

– Jó napot kívánok, elnök úr, egy gyors kérdést engedjen meg!

– …

– Hogyan kapott félmilliárd forintos uniós pénzt egy bútorgyár, amelynek alig van mérhető nyeresége?

– Viszontlátásra.

A Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea egész életét megváltoztatta, hogy hétfőtől ő is Matolcsy-rokon lett. Az ellenzéki párt társelnöke új reményekkel vágott neki a keddi napnak.

„Boldogan ébredtem reggel, hogy megtudtam, én is a család tagja vagyok. Rögtön el is kezdtem gondolkodni azon, hogy vajon a feleségéhez hasonlóan én is kaphatok-e egy 32 milliós lakástámogatást, a nyolcszázalékos piaci THM-hez képest kaphatok-e 1,8 százalékos THM-et, ha lakást szeretnék vásárolni, illetve esetleg egy sörfőzdéből kaphatok-e mindenféle milliárdos adókedvezményt, vagy ha mondjuk lenne egy bútorgyáram, mint Matolcsy fiának, akkor én is nyerhetnék-e egyszerűbben félmilliárd forintos uniós támogatást” – hangoztatta Szabó.

Nem ért egyet a Matolcsy György vezette nemzeti bank monetáris politikájával az LMP – erről Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője beszélt a jegybankelnök meghallgatása után a Parlamentben. A politikus szerint a Matolcsy vezette intézmény a sokmilliárdos nyereséget nem fizeti be az államkasszába, viszont felelőtlenül szórja a pénzt, alapítványokat hoz létre, és ingatlanokat vásárol. Egy esetleges rossz gazdálkodás kockázatát viszont az államra hárítaná.

„Abban az esetben, ha az MNB veszteségessé válik – aminek a lehetőségét nem zárta ki Matolcsy György –, a költségvetésnek kell a veszteséget állnia. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Hogy egyik esetben a költségvetés felel a veszteségért, ha pedig ezermilliárd forintos nyereségre tesz szert az MNB, azt egyszerűen nem hajlandó befizetni a költségvetésbe” – mondta a képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!