2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szabadulós játékként tüntetik fel a 3-as metrót

,

2017. június 24., szombat 14:21, frissítve: szombat 17:30

Egy külföldi portál szabadulós játékként tünteti fel a hármas metró pénteki leállását, a felújított metrószerelvény hatósági tiltása napján pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérum államtitkára még írásba adta, hogy a kocsikkal nincs gond.

Felfigyeltek a határon túl is a metrókocsik kálváriájára, a világ egyik legnagyobb utazási ajánlatokkal foglalkozó oldala a legjobb szabadulós játékként mutatta be a pénteki leállást. A felújított szerelvényekből az utasok tíz perc várakozás után úgy jutottak ki, hogy szétfeszítették a szerelvény ajtaját.  Bár aznap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára,  Fónagy János még írásba adta egy ellenzéki képviselőnek, hogy a kocsikkal nincs gond: a BKV azóta az összes nemrég felújított metrót kivonta a forgalomból, egyúttal pedig 800 millió forintos kötbérigényt jelentett be a felújítást végző orosz cég felé.

„Bejelentette a BKV, hogy több mint nyolcszázmillió forint késedelmi kötbérből fakadó igénye jelentkezett májusig a gyár felé, amelynek érvényesítésétől nem tekintünk el” – közölte korábban Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója.

Az Együtt szerint az utasok biztonsága érdekében jó döntés volt a felújított szerelvények forgalomból való kivonása, de további lépésekre van szükség.

„Megfontolandó lenne magának a szerződésnek a felmondása, és keresni kellene akkor valaki mást. Akár ha van elérhető szabad szerelvény, akkor azokat kellene megvenni, vagy pedig volt másik pályázó is a felújításra, lehet, hogy inkább velük kellene megállapodni, hogy ők újítsák fel, ha láthatóan az orosz gyár erre képtelen” – mondta Pataki Márton, a párt budapesti elnöke.

Az LMP társelnöke úgy véli, Tarlós István főpolgármesternek le kellene mondania a hármas metró folyamatos problémái miatt.

„Egy olyan metróban, ahol tíz percig nem nyílik ki az ajtó, akár komoly katasztrófa is történhet. Nem kellene azt megvárni a lemondással, amíg katasztrófa történik, le lehet mondani hamarabb. Illetve ezeket a metrókat nyilvánvalóan ki kell vonni a forgalomból” – reagált Hadházy Ákos.

Tarlós István még március 20-án adta át az első, Oroszországban felújított metrókocsikat. A 69 milliárd forintért felújított szerelvények azonban folyamatosan hibákat produkálnak. Volt, amikor az utastájékoztató rendszer romlott el,  máskor az ajtókkal akadt probléma, és az is előfordult, hogy egyszerre mindkét oldalon kinyíltak az ajtók. A hiba okát azóta sem találják. A főpolgármester korábban azt nyilatkozta: a felújított szerelvények hibái csak gyerekbetegségek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!