2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Súlyos zavargások Észak-Írországban

Már mintegy ötven rendőr megsebesült az észak-írországi tüntetésekben. Több év után ismét súlyos zavargások kezdődtek a felekezeti konfliktus több gócpontján. Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a britpárti protestáns közösségek csoportjai csaptak össze egymással. A feszültséghez a brit EU-tagság megszűnése is hozzájárulhatott.

  • Súlyos zavargások Észak-Írországban

Apokaliptikus állapotok alakultak ki Belfast utcáin péntekre virradó éjszaka. Az észak-írországi rendőrség hat év után először vetett be vízágyút a Molotov-koktélokkal, kövekkel dobálózó tömeg feloszlatására. Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a britpárti protestáns közösségek csoportjai Észak-Írország több városában, a főváros mellett Carrickfergusb, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena városaiban is összecsaptak egymással. A csütörtök hajnalban kezdődött zavargásokban már mintegy ötven rendőr megsebesült.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy múlt héten az észak-ír hatóság úgy döntött, nem indít vádeljárást azok ellen a katolikus vezetők ellen, akik tavaly nyáron a járványügyi szabályok megsértésével gyűltek össze az egyik britellenes mozgalom néhai hírszerzési főnökének temetésén.

A protestáns közösségeket ez érzékenyen érintette, valamint egyes elemzők szerint a brit EU-tagság megszűnéséből eredő feszültségek is a felszínre kerültek.

Az összecsapásokat a belfasti parlament protestáns és katolikus pártjai, valamint az Európai Bizottság is elítélte. Az uniós testület szóvivője felszólította az érintett feleket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal.

Az Amerikai Külügyminisztérium is reagált a zavargásokra, a külügyi szóvivő hangsúlyozta: Észak-Írország nem válhat a Brexit áldozatává.

„Nagyon aggasztónak tartjuk az észak-írországi erőszakot, és csatlakozunk a brit, ír és észak-ír vezetőkhöz, akik nyugalomra intették a lakosságot. Ahogy azt már korábban is elmondtuk, aegy biztonságos és virágzó Észak-Írország támogatói vagyunk, egy olyan országé, amiben minden közösség hallatni tudja hangját, és élvezi a nehezen kivívott békét.”

– mondta az amerikai külügyi szóvivő.

Az észak-ír rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás alapján Észak-Írországban csakis a protestáns és a katolikus közösséget képviselő pártok koalíciója kormányozhat, egyoldalú kormány nem alakítható.

A nagypénteki megállapodás fő vívmányai közé tartozik az is, hogy teljesen megszűnt az ír-északír határon az ellenőrzés. A Brexit folyamat egyik legtöbb fejtörést okozó kérdése éppen ezért az volt, hogyan váljon le az Egyesült Királyság az Európai Unióról anélkül, hogy a fizikai határzárat vissza kelljen állítani a két Írország között.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!