2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Súlyos szabálytalanságok a kórházak gazdálkodásában

2016. május 6., péntek 17:42, frissítve: péntek 18:01

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a számvevőszék a kórházak gazdálkodásában. Az állam az egyetemekhez hasonló kancellári rendszerrel javíthatna az intézmények pénzügyi helyzetén.

Lejárt tartozások, folyamatosan hízó adósságállomány és fizetésképtelenség a Bács-Kiskun Megyei Kórházban – az Állami Számvevőszék vizsgálatának eredménye. Nem egyedi eset, az ÁSZ kórházi jelentései sorra számolnak be rendszerszintű gazdálkodási hiányosságokról. A szervezet felügyeleti vezetője ezért gazdasági vezetőket, kancellárokat állítana a kórházak gazdálkodása fölé. Az ellenzék ezt nem tartja jó ötletnek.

„Mindenekelőtt a pénzt kellene visszatenni és utána kell elkezdeni úgy megreformálni valóban az egészségügyet, hogy a pénzhiányból fakadó, vagy ami egyrészről a pénzhiány, másrészről néhol a pazarlás, az valóban megoldódjon, de semmiképpen nem a kancellárok, akik nyilvánvalóan valami kormányközeli figurák lesznek” – mondta Szabó Tímea.

A kórházak gazdálkodásának 25 százalékát teszi ki az ellátással összefüggő költségek, ezek megfelelő racionalizálását és adósságok újratermelődésének megakadályozását várja Ónodi-Szűcs Zoltán a kórházi kancellároktól. „A kancellári rendszer az, attól nem azt várjuk, hogy a teljes adósságot le lehessen dolgozni, azonban mi azt gondoljuk, hogy az még sincsen jól, hogy az összes döntés, az a kórházak falain belül születik meg. Most beszéltem arról, hogy az ellátás gyakran nem a lakossági igények mentén alakul, hanem az intézményi érdekek predesztinálják, hogy mi fog történni az intézményben” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy az államtitkárság mikortól vezetné be a kancellári rendszert. Az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár a rezidensösztöndíjakról tartott sajtótájékoztatóján nem válaszolt a kérdésre. „Nagyon szépen köszönöm a kérdést, én tényleg arra szeretnék a mai napon koncentrálni, ami miatt itt vagyunk, úgyhogy ha ezzel kapcsolatosan van kérdés, nagyon szívesen válaszolok” – nyilatkozta Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár.

Az államtitkár a sajtótájékoztatót követően sem volt hajlandó válaszolni. Az államtitkárság tervei szerint a kancellárok elsősorban gazdasági kérdésekben dönthetnek,

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!