2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Strasbourgig mennek a körzet nélküli háziorvosok

2017. április 23., vasárnap 10:56

Megelégelték a körzet nélküli háziorvosok, hogy csak a felét kapják körzetes kollégáik fizetésének – havi bruttó hétszázezer forintból az asszisztenst és a bérleti díjat is ki kell fizetniük. Azt mondják: egyenlő munkáért egyenlő fizetség jár.

Nullától kilencvenkilencig éves korig adják egymásnak a kilincset a betegek Varga Éva rendelőjében. Az ötezres hajdú-bihari településen a doktornőnek úgy van ezerháromszáz betege, hogy nincs is körzete. Ő itt az egyetlen körzet nélküli háziorvos. Varga vállalkozóként 260 ezer bruttó fizetést ad magának, ami nagyjából 160 ezer forint nettó bért jelent. Ennyi marad abból a bruttó 700 ezerből, amennyit keres. Ebből kell fenntartania a rendelőt, fizetni az asszisztenst és a rezsit.

Varga nem volt mindig körzet nélküli. Tíz évvel ezelőtt daganatos lett, kemoterápiára járt,  legyengült immunrendszere miatt mindent elkapott a betegeitől. Ezért döntött úgy, hogy eladja praxisjogát, amelyre hat hónapja volt, de azt mondja, az önkormányzat egyik vevővel sem tárgyalt. „Lehetett látni, hogy ők szeretnék, ha én kifutnék ebből a hat hónapból. Miért lett volna ez nekik jó? Mert akkor visszaszáll rájuk a praxisjog, tehát ők utána azzal töltik be, akivel ők akarják” – mondta a doktornő, aki soha nem kapta vissza praxisát, pedig az nyolc évig betöltetlen volt, és minden évben pályázott is rá.

Józsa Terézia tíz évvel ezelőtt lett körzet nélküli, jelenleg ezerötszáz betege van. A praxisa így havi 715 ezer forintos finanszírozást kap. Ebből kell biztosítani a bérleti díjat, a rezsit, az autót, az adókat, a béreket és még sok egyebet. „El lehet képzelni, hogy ez mennyit ér. Egy hozzám hasonló körzeti háziorvos mondjuk a szomszéd utcában nagyjából 1,4 millió forintot kap, tehát mondjuk a dupláját”. A doktornő legutóbb decemberben pályázott az önkormányzatnál körzetis állásra, hiába.

Magyarországon 6400 körzet nélküli háziorvos dolgozik, átlagosan 874 beteget látnak el havi bruttó 710 ezer forintért, míg a körzeti kollégáik ennek a dupláját viszik haza ugyanazért a munkáért. Ezt elégelték meg, a köztársasági elnöknek is írtak levelet, és ha kell, meg sem állnak Strasbourgig. Szerintük egyenlő munkáért egyenlő fizetség jár, és a praxisokkal mutyizó önkormányzatok miatt a szabályozás is megérett a változtatásra.

A témáról többet is megtudhatnak Látótér című műsorunkból ma 17 óra 30 perckor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!