2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Stop Soros: új kormányzati törvénycsomag készül

Hír TV

2018. január 17., szerda 15:43, frissítve: csütörtök 08:07

Törvénycsomaggal kontráz rá a kormány a menekültbefogadások számára kínos hírére. Egyes civil szervezeteket, amelyekről a kabinet rendszeresen hangoztatja, hogy segítik az illegális bevándorlást, adatszolgáltatásra köteleznek, valamint megadóztatják őket, ha több pénzt kapnak külföldről, mint belföldről, az illeték mértéke 25 százalék lesz. A törvénycsomag részeként bevezetik az idegenrendészeti távoltartás intézményét, így magánszemélyeket tilthatnak ki. A kormányszóvivő azt mondta, ha kiderülne, hogy Soros György is segíti az illegális bevándorlást, őt is kitiltanák. A belügyminiszter szerint önbevallás alapján döntenek majd erről.

A kormánypárti sajtó írta meg, hogy a szerdai kormányülésen Soros György Magyarországról való kitiltásáról is tárgyal a kabinet. Részleteket előre nem mondott az ülésre siető kancelláriaminiszter.

– Jó reggelt kívánok, miniszter úr. Egy kérdésem lehet azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a mai kormányülésen Soros György kitiltásáról is tárgyalhatnak?
– Magukat ilyen korán kiküldte Simicska úr? Ilyen korán kellett kelnie? Nagyon sajnálom.
– Erről lesz szó a mai kormányülésen?
– A kormányinfón mindent elmondok.

Az új törvénycsomag részleteivel délután állt a sajtó elé a belügyminiszter és a kormányszóvivő. Az előterjesztés bírósági adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit, huszonöt százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy bizonyos bevándorlást szervező személyeket kitiltsanak Magyarországról. A kormány 2015 óta beszél arról, hogy Soros György szervezetein keresztül támogatja az illegális bevándorlást. Több 10 milliárd forint közpénzt is elköltött ennek sulykolására, a belügyminiszter most mégsem foglalt állást Soros György szerepéről.

– Soros Györgyöt ki akarják tiltani ez alapján?
– Én nem hiszem azt, hogy Soros György idáig bárkinek is mondta volna, hogy ilyen szervezésben részt vesz. Nem értem a kérdést. Önnek mondta?
– Még egyszer: az Origo és a Magyar idők, tehát a kormányhoz közel álló orgánumok jelentek meg ilyen című cikkekkel.
– De nem én vagyok a főszerkesztőjük, ezt szeretném mondani – fogalmazott Pintér Sándor a sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésekre.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ha a készülő jogszabályt Soros György megsérti, akkor a szankciók rá is vonatkozhatnak.

– Rá pontosan ugyanúgy fognak vonatkozni, mint bármely magyar állampolgárra vagy harmadik országból származó személyre.
– De eddig nem derült ki, hogy ilyet végez?
– Még egyszer: jogkövető magatartásból indulunk ki, tehát mindenki saját bevallása alapján fogja elmondani, hogy folytat-e ilyen tevékenységet. Nagy kíváncsisággal várjuk, hogy ez megtörténik-e.

A törvénytervezet szövegét csütörtökön bocsátja társadalmi vitára a kormány. A Transparency International magyarországi vezetője a Hír TV-nek arról beszélt: ellenállnak a törvénynek, amennyiben rájuk is vonatkozik majd. „Úgy gondolom, hogy mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez a törvény ne legyen végrehajtható. Meggyőződésem az, hogy jogszerűen a törvény nem végrehajtható, hiszen szembemegy az európai uniós értékekkel, normákkal és jogszabályokkal” – emelte ki Martin József.

A kabinet Soros György elleni akciótervéről a kormányhoz közel álló Nézőpont Intézet vezetője a Magyar Időknek azt mondta, hogy politikai termék. Mráz Ágoston Sámuel szerint az intézkedés az áprilisi választással függ össze, és inkább jelképes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!