2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Stikában választották újra Farkas Flóriánt

2017. június 17., szombat 15:01, frissítve: szombat 20:30

Továbbra is Farkas Flórián marad a Lungo Drom elnöke. A miniszterelnöki biztost egyhangúlag választották újra az ebédnek álcázott titkos küldöttgyűlésen, a kisújszállási művelődési házban. A Lungo Drom elnöke kerülte a sajtót, sem érkezésekor, sem a tisztújítás után nem nyilatkozott.

Titokban, több órával a meghirdetett esemény előtt írta alá Kövér László fideszes választmányi elnök és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a 2018-as választásokra szóló megállapodást még májusban. A miniszterelnöki biztos már akkor tisztújító kongresszust ígért, hogy – mint mondta – rendet tegyen a soraikban.

A tisztújítást a kisújszállási művelődési házba hirdették meg, amely előtt az érkezőktől próbált informálódni a Hír TV munkatársa:

– Miről lesz szó?
– Én nem tudom, enni hívtak. Azt mondták, lesz jó pacalpörkölt, de hogy most krumplival lesz-e vagy savanyúval, nem tudom. Érzem a szagot…

A vitáknak – a Romnet információi szerint – azzal vette elejét Farkas Flórián, hogy minden megyéből csak öt szervezeti tagot hívott meg, olyanokat, akiket megbízhatónak és hűségesnek ítélt.

– Szavazás is lesz? érdeklődött tovább munkatársunk egy másik küldöttől.
– Én nem tudok semmiről semmit.
– Akkor hova jött?
– Hát ide be.
– Miért?
– Hát fogalmam sincs.

Nemcsak a meghívottak, a meghívó Lungo Drom-os elnök sem volt bőbeszédűbb:

– Mi lesz itt, Farkas úr? Milyen meghívókat küldött?
– Köszönöm szépen.
– Igaz, hogy azt mondta, hogy a törvények se zavarják a munkában?
– Minden jót kívánok önöknek, Isten áldja önöket – fogta rövidre Farkas Flórián.

A tisztújítás a sajtó teljes kizárásával zajlott. A meghívottak ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg újabb öt évre Farkas Flóriánt.

– Miért meghívottak vettek részt?
– Küldöttek vettek részt.
– És miért nem a hivatalosan megválasztott küldöttek?
– Hivatalosan megválasztott küldöttek.
– Több hivatalosan megválasztott küldött nem volt itt, csak azok, akiknek Farkas Flórián meghívót küldött?
– Biztos nem tudtak eljönni. Ennyi.
– Akkor ők nem tudtak eljönni?
– Valószínű, nem tudom az okát – nyilatkozta a Hír TV-nek Csóka János.

A tisztújításból kizárt küldöttek szerint Farkas Flórián fél a kritikusaitól és attól, hogy kihívója akadna a Lungo Drom elnöki posztjára. „Kimondottan a Ceausescu-rendszerben, diktátorként működtette az ORÖ-t és a Lungo Dromot is. Egy személyben döntött mindenről. Sem pénzügyi, sem más jellegű döntésekbe soha nem vonta be a képviselőit, semmiféle tájékoztatást konkrétan nem kaptunk tőle” – állította Vajda László, az ORÖ tanácsnoka.

A Lungo Drom utoljára 2013-ban tartott tisztújítást, holott a kizárt küldöttek szerint minden évben kellene. Farkas Flóriánnak a Fidesszel megkötött választási szövetség miatt lehetett fontos az újraválasztása. Korábban ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta: amíg a cigányság bizalmát élvezi, és megválasztják a Lungo Drom élére, addig a Fidesz és ő is bízik benne. A kizárt tisztségviselők szerint azonban Farkas Flórián nem törvényesen lett elnök.

„Nem küldöttgyűlés volt, hanem meghívottak gyűlése volt. Ugyanis 2018 szeptemberéig az ORÖ minden lungo dromos képviselője küldött volt. Mi nem kaptunk meghívót, se a kizárásunkról nem kaptunk értesítést, így jogorvoslatot sem tudunk tenni az ügyben. A kongresszussal kapcsolatban a megyei főügyészségen Szolnokon és Budapesten megtesszük a lépéseket” – nyilatkozta Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke.

Farkas Flórián a megválasztása után sem akart nyilatkozni, elmenekült a sajtó elől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!