2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Stadionok lelátójára vezet az Igazi Csíki Sör története

2017. március 23., csütörtök 19:38, frissítve: csütörtök 20:02

A tulajdonosok Orbán Viktor miniszterelnök társaságában szurkoltak tavaly a dunaszerdahelyi aréna avatóján. Az erdélyi sörgyárt személyesen is felkereső nemzetgazdasági miniszter tagadja, hogy az ismeretség vezetett volna a Heineken elleni fellépéshez. Bár bevallása szerint nem szereti a sört, Lázár János a kormányinfón azt mondta, az Igazi Csíki Sörrel kivételt tesz.

„Tilos lenne a kereskedelemben a nemzeti szocialista vagy kommunista tiltott önkényuralmi jelképeknek a használata” – összegezte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Heineken ellen indított támadást a kormány, miután Romániában az Igazi Csíki Sör gyártója januárban pert vesztett a holland óriás ellen.

„Én nem tudom, hogy a sörgyár tulajdonosai, mármint az Igazi Csíki Sörgyár tulajdonosai kire adják a szavazatukat, melyik pártnak a szimpatizánsai, vagy foglalkoznak-e egyáltalán politikával, fogalmam sincs ezzel kapcsolatban. Nekem az a kötelességem, én úgy értem, úgy gondolom, nemcsak nekem, hanem a képviselőtársaimnak is, hogy megpróbálják a nemzeti érdeket mindenhol védeni, és hozzá kell szokni: lesznek konfliktusok, lesznek üzleti viták, lesznek gazdasági viták” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A sörgyár félig egy helyi vállalkozóé, akinek egyik erdélyi vízierőművét 2015-ben a Magyar Villamos Művek vásárolta meg. Lénárd Andrást többször is érte olyan vád, hogy politikusok állnak a beruházásai mögött. A vállalkozó ezt tagadta.

– Beszélnek politikusokról…
– Mindenről beszélhetnek az emberek. Én itt vállalkozok Csíkszeredában, a magam lábán nőttem fel. Építőipari vállalkozásom van. Nem egy messziről jött ember vagyok. Mindenki meg tudja nézni, mivel foglalkozok, és mennyi közöm van a politikához. Zéró” – nyilatkozta Lénárd András, az Igazi Tiltott Sör tulajdonosa.

Az Igazi Csíki Sör másik fele külföldi cégeké, az egyik csendestárs egy szlovák üzletember, Spisák Róbert.

Annyi biztos, a focit mindketten szeretik – egy fotó tanulsága szerint, amely a dunaszerdahelyi együttes stadionavatóján készült. A kép bal felső sarkában, szemüvegben Lénárd András, a jobb alsó sarokban Spisák Róbert látható Orbán Viktor mellett – de velük együtt szurkol a miniszterelnök társaságában Világi Oszkár is, a magyar költségvetésből tavaly év végén 1 milliárd forinttal támogatott dunaszerdahelyi fociklub tulajdonosa is.

De van egy másik fotó is, más helyszínnel, de csak részben más szereplőkkel. Ezen a csíkszentsimoni sörgyárban Világi Oszkár kíséri a nemzetgazdasági minisztert.

Varga Mihály állítja, nem a fociszerető sörmanufaktúrásokkal való ismeretség eredménye a lex Heineken. „Ami az összefüggést illeti, nincs ilyen összefüggés, semmiféle összefüggés nincs” – közölte a tárcavezető.

Az elfogadható, ha a kormány a magyar érdekeket védi, de az nem ha azt csupán ürügyként használja, mondja az LMP társelnöke. „Ezeket a magyar érdekeltségeket neki úgy szabadna védeni, hogy az a jogállammal összeegyeztethető, nem pedig úgy, ahogy a banánköztársaságban szokták, és mondvacsinált okokkal próbál kellemetlenkedni egy olyan cégnek, amelyik esetleg ismerőseinek úgymond keresztbe tett. Nem elfogadható, hogyha a kommunizmus emlékei zavarnák a kormányt, akkor például nem nevezték volna ki Tasnádi Lászlót államtitkárnak, és október 23-án nem tüntették volna ki azt az államtitkárt, aki a kommunista rendszerben a titkosrendőrségnek a tagja volt” – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

2016 elején az Igazi Csíki Sör Budapesten is bejegyzett egy kft.-t, amelynek két fióktelepe is van Hódmezővásárhelyen, ahol már bojkottot hirdettek a Heineken ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!