2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sorra pusztulnak a hattyúk egy zalai tavon

2017. február 25., szombat 11:33

Két hete vették észre először a Zala megyei Muraszemenyéhez közeli tavakon, hogy sorra pusztulnak a hattyúk. A helyiek nem értik, hogy a hatóságok miért vártak a tetemek begyűjtésével annak ellenére, hogy ők értesítették őket. Az ott élők attól tartanak, hogy az állatok madárinfluenza miatt pusztultak el, és tyúkjaikat is megfertőzhette már a betegség.

Helyi horgászok észlelték a madárpusztulást.

„Olyan két hete vettük észre ezt a hattyúpusztulást. Akkor még olyan 12-16 darabot számoltunk, azóta gyarapodott a számuk 40-45 darabra” – mondta el Borsos Ferenc.

„Negyvennél több hattyú hullhatott, a helyiek madárinfluenza-járványra gyanakodnak, amit szerintük az is súlyosbíthatott, hogy az elmúlt két hétben a tetemeket senki sem gyűjtötte össze. Pedig a fagy idején könnyebb lett volna a munka” – mondta Sávoly Attila.

A tóhoz nagyon közel, 500-600 méterre  vannak a falu szélső házai, ahol szabadon tartják az udvarokban a baromfit. Volt, aki a járványtól félve elzárta a tyúkokat.

„Eléggé tartunk tőle, reméljük, nem lesz probléma. Az állatok zárva vannak, reméljük, nem kell levagdosni őket” – mondta Orsós Gábor.

A falu polgármesterét a kormányhivatal tájékoztatta az intézkedésekről. Ezek közül a legfontosabb, hogy a szárnyasokat ne engedjék ki az udvarra, hogy véletlenül se találkozzanak fertőzött vadmadárral.

„Akikkel találkoztunk, állattartókkal, figyelmeztettük őket személyesen is arra, hogy madárinfluenza van elterjedőben” – nyilatkozta Stefnac Mária polgármester.

Az állatorvosok későbbre ígértek tájékoztatást, mert egyelőre nem vizsgálták meg az elhullott hattyúkat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!