2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Sorost látja a jelentés mögött a rezsibiztos

2017. február 22., szerda 18:21

Soros Györgyöt látja a rezsibiztos az Amnestíy International éves jelentése mögött. A jogvédő szervezet szerint Magyarország az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja. Az éves jelentésükben bírálják a magyar menekültpolitikát, a civil szervezeteket ért támadások miatt pedig kampányt indítanak.

Járőrök a déli határ menti drótkerítésnél. Az Amnesty International szerint: a rendvédelmi szervek túlzott, ellenőrzés nélküli hatalmat kaptak a terrorveszélyre hivatkozva. Ez egy, a jogvédő szervezet által említett magyar problémák közül.

„A magyar kormány és a magyar jogalkotás szisztematikusan korlátozza a menekülők hozzáférését a magyarországi menedékjogi eljáráshoz” – ez pedig már a másik probléma az Amnesty magyarországi igazgatója szerint. A szervezet éves jelentését ismertették Budapesten. Szerintük: a menekültjogi helyzet lesújtó.

„Most már egyébként egyre inkább elővillan Soros György. Tehát gyakorlatilag már ő mögé sem lehet bújni, meg már ő sem tud senki mögé bújni” – a Fidesz rezsicsökkenésért felelős képviselője már hónapok óta birkózik a civil szervezetekkel. Most azt mondta, nemzeti konzultációt indítanak az országot ért fenyegetések miatt: mint az illegális migráció, a kényszerbetelepítés és a külföldi ügynökszervezetek befolyása. Németh Szilárd az Amnesty jelentésére is kitért.

„Az Amnesty International, még egyszer! Ha Vona Gábor-osan akarok fogalmazni, akkor Soros szoknyája mögött van. Bár szerintem ez egy elég erős képzavar. De onnan bújik elő, mi ilyen jelentést vártunk tőlük. Folyamatosan migránspárti, minden cselekedetével, megnyilvánulásával a migránsokat törvénysértésre buzdítja” – így a rezsibiztos.

A Párbeszéd szóvivője nem ért egyet Németh Szilárddal.

„A Párbeszéd is többször elmarasztalta nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt. A Fidesz minden nemzetközi megegyezést megszegve visszautasította a jogszerű menedékkérők befogadását is. Nem ért meglepetésként minket az Amnesty objektív és tényszerű beszámolója. Ez a Fidesz-kormány szégyene. Kiszolgáltatott emberek ellen remekül folytatnak háborút, a szervezett bűnözői csoportok ellen viszont valamilyen oknál fogva nem akarnak fellépni” – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője.

Az utóbbi időben tapasztalt civilellenes lépésekre válaszul az Amnesty International globáis kampányt indít.

„Ezek a szervezetek nem veszélyesek és nem az állam ellenségei, hanem nagyon hasznos munkát végeznek. Gyakran pótolják azt, amit egyébként állami szereplőknek kellene elvégezni, ezért nem megbélyegzés vagy üldözés lenne a jussuk, hanem társadalmi megbecsültség. Ezzel kapcsolatosan kampányt indítunk, nyilván a magyar helyzet adja azt az aktualitást, hogy olyan szervezeteket, szereplőket, magánszemélyeket szeretnénk bemutatni, akik kifejezetten példamutatóan és emberségesen járnak el és segítik embertársaikat” – Iván Júlia magyarországi igazgató.

A sajtó- és szólásszabadság helyzete kapcsán az Amnesty jelentése kiemeli, hogy a gazdasági szereplők politikai célokkal avatkoznak be a sajtó működésébe, a romák helyzetében pedig továbbra sem látnak érdemi javulást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!