2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Soros György visszalőtt a magyar kormányra

,

2017. január 20., péntek 16:27, frissítve: péntek 17:46

Élesen bírálta a magyar kormányt a civilek elleni támadás miatt Soros György. A tőzsdespekuláns szerint az általa pénzelt civil szervezetek lételemei a demokráciának. Közben a kancelláriaminiszter nyilvánosságra hozná a magyar származású milliárdos tevékenységét vizsgáló titkosszolgálati jelentést. Ezt a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke is támogatná.

Hónapok óta támadja a magyar kormány Soros Györgyöt, mondván, az általa pénzügyileg támogatott szervezetek befolyásolják a magyar belpolitikát. A milliárdos tőzsdespekuláns válaszul most külön nyilatkozatot olvasott fel a davosi világgazdasági fórumon adott interjúja alatt.

„A fenyegetések, amelyeket a magyar kormány tagjai a magyar civil társadalom ellen fogalmaztak meg, ellentétesek az Európai Unió értékeivel és az alapjául szolgáló jogállamisággal. A civil társadalom a demokrácia elengedhetetlen része, ahogy a politikai közéletnek is a nyílt vita. Alapítványaimat és életemet a nyílt társadalom támogatásának szenteltem. A jelenlegi magyar kormány ezzel pontosan szemben áll. Magyarország nagyon sokat nyer az uniós tagsággal, ennek fényében a kormány kísérlete a civil szervezetek megfélemlítésére és hiteltelenítésére teljességgel elfogadhatatlan” – mondta Soros György.

„Az a vita, ami az elmúlt időszakban kirobbant Soros György magyarországi tevékenységét illetően, az a nemzetbiztonsági bizottságban rendezhető” – mondta Lázár János. A kancelláriaminiszter szerint a magyar származású milliárdos tevékenységének vizsgálatát már elvégezték, de ennek eredményét nem hozhatják nyilvánosságra.

„A hírszerzés készített egy komplett anyagot azzal kapcsolatban, hogy a Soros György-féle szervezeteknek – és más szervezeteknek is egyébként – az elmúlt években és évtizedekben, milyen befolyásolási kísérletei voltak különböző országokat illetően különösképpen közép-európai országokat illetően. Ezt már a nemzetbiztonsági bizottságnak prezentáltuk és a nemzetbiztonsági bizottság dönt, hogy mi történik ezzel az anyaggal” – tette hozzá Lázár János.

A Hír TV-nek a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta: támogatja a dokumentum nyilvánosságra hozatalát. „Hangsúlyoznám, hogy ez a tájékoztatás már megtörtént, és amennyiben az ügyet az Információs Hivatal a továbbiakra nézve nem tekinti minősített információnak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön, akkor természetesen a nemzetbiztonsági bizottságban kezdeményezni fogom a magam részéről, hogy mi is támogassuk a nyilvánosságra hozatalt” – jelentette ki Molnár Zsolt.

A kormányzati megszólalók szerint a Soros György által támogatott magyarországi szervezetek álcivilek, ezért tisztségviselőiket vagyonnyilatkozat-tételre köteleznék.

Az interjúról a MTI beszámolt, de a civilekről szóló rész kimaradt az összefoglalóból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!