2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Soros György: Nincs Soros-terv

Hír TV

2017. november 20., hétfő 19:08, frissítve: hétfő 19:26

Gyűlöletkeltő propaganda-kampánynak nevezte a nevével fémjelzett nemzeti konzultációt Soros György. A Financial Times brit gazdasági napilap oldalán jelent meg reggel a telefoninterjú, Soros saját bevallása szerint azért szólalt meg, mert az általa támogatott civil szervezetek biztonsága került veszélybe.

Nincs Soros-terv - állítja kimondatlanul is Soros György. A legfolyásosabb nemzetközi pénzügyi lapnak, a Financial Times-nak nyilatkozott erről először, ezzel is jelezve az ügy súlyát, majd megállapításait saját honlapjára is kitette.

„Most szólalt meg először, és azért tette meg ezt most és nem hamarabb, mert úgy látta, hogy veszélyben vannak azok az emberek és azok a szervezetek, amelyek az ő általa támogatott civil szervezetek, illetve ő által támogatott intézmények, amelyek képviselői és az emberi jogokért és a szabadságjogokért dolgoznak immár évtizedek óta. Itt tulajdonképpen arra a nyilatkozatára hagyatkozhatok amit ő ma a Financial Timesnak adott, és ebben is megindokolta azt, hogy nem maradhatott tovább csendben, mert a magyar kormánynak a titkosszolgálatokkal kapcsolatos bejelentése után veszélyeztetve érzi nemcsak a szervezeteket, hanem azoknak a vezetőit is, munkatársait is” – nyilatkozta Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője.

Az amerikai üzletember tételesen cáfolja a konzultációs kérdőív állításait: az 1 millió menekült befogadásáról szóló javaslatát később módosította, nem szorgalmazta a hátvédelmi kerítések lebontását, nem javasolt kötelező betelepítési kvótát.

Soros szerint a kormány a kampányában szándékos csúsztatásokkal és hazugságokkal operál, és csak az a célja, hogy elterelje a figyelmet az egészségügy és oktatás válságáról, valamint az állami korrupcióról.

A Fidesz a nyilatkozatot úgy értelmezte, hogy Soros György frontális támadást indított Magyarország ellen. Gulyás Gergely szerint azért fenyegeti nyíltan Magyarországot, mert a kormány továbbra sem akar engedni a bevándorlást támogató erőknek.

„Tagadja azt a »Soros-tervet«, amelyben ő maga tett konkrét javaslatokat a migránsok betelepítésére, a migráció legalizálására, és ezeket a javaslatokat brüsszeli szövetségesein keresztül sikerült átvinnie a múlt héten az uniós döntéshozatal első, talán legfontosabb szűrőjén, az Európai Parlamenten” – így a Fidesz frakcióvezetője.

A nemzetközi diplomáciai találkozókon azonban nem központi téma Soros György..

Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága a bajor parlament Európa ügyi bizottsági elnökének egy szóval sem emlegette a Soros tervet, Pedig a találkozón egy ideig Orbán Viktor is jelen volt.

„Erről a kérdésről nem beszéltünk, én úgy gondolom, hogy ez az egész probléma jó úton halad, többet nem is szeretnék erről mondani most” – így a bajor parlament Európa-ügyi bizottságának elnöke, Franz Rieger.

Bár a kormányközeli sajtó, és több kormánypárti politikus is kész tényként kezeli, hogy Brüsszel elfogadta a kötelező betelepítési kvótát, valójában a testület csak arról döntött, hogy elkezdődnek a rendszeres tárgyalások tagországokkal a kvóta-ügyben.

„Összességében széles körű mandátummal rendelkezem, most több mint 200 európai politikai pártot képviselünk, akik a ház 751 tagjának túlnyomó többségét képviselik. Meg vagyok lepődve, hogy a Tanács 28 miniszterének nem sikerült még közös álláspontot kialakítania. Készen állok arra, hogy felkérjem őket a háromoldalú tárgyalások megkezdésére, ami engem illet, már várom ezt” – így a Liberális európai parlamenti képivselője, Cecilia Wikström.

Az Európai Bizottság többször is kinyilatkoztatta, hogy nem tud a Soros-tervről, az Európai Parlament pedig az új menekültügyi szabályozásról a Bizottsággal és az Európai Tanáccsal kezdeményez tárgyalásokat.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!