2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Soltész: A magyar kormánynak kötelessége segíteni

2016. június 29., szerda 20:13, frissítve: szerda 20:14

A magyar kormány támogatásával újították fel Erdély egyik első havasi, kőből épített templomát. A székelyvarsági római katolikus templomot egy vihar rongálta meg évekkel ezelőtt, de a munkálatokat csak most, a magyar állam 5 millió forintos hozzájárulásával tudták befejezni.

„Köszönöm a székelyföldi atyáknak a székelyföldi hívőknek, Isten áldja önöket és higgyék el ,hogy ennél többet nem tudnak tenni gyermekeik, unokáik jövőjéért, lehet gazdagságot gyűjteni, pénzt félretenni, földet megművelni, szükséges mindez, de hogyha hitüket nem őrzik meg és nem adják tovább, akkor mindez hiábavaló” – így áldotta meg Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár a székelyvarsági római katolikus templomot.

Székelyvarság 1904-ben, közadakozásból felépült római katolikus templomát évekkel ezelőtt egy vihar rongálta meg, a torony dőlt meg. A rendbehozatalt ugyan 6 éve elkezdhették a román művelődési minisztérium pályázatán elnyert összegből, a befejezés azonban mostanáig váratott magára. A helyiek azt mondják a magyar kormány segítsége nélkül szinte lehetetlen lenne egy-egy templom vagy műemlék felújítása, illetve restaurálása.

„Egy részben megértem az anyaországiakat, a híreket is nézve úgy aggódnak, hogy túl sok pénz jön ide, de szerintem az bele kell férjen” – adott hangot véleményének Tóth Márton helyi lakos.

A kőből épített havasi templom átadásán Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak kötelessége segíteni a határon túli magyar közösségek szülőföldön való megmaradását, és a templom felújítása is ennek része.

„A szülőföldön való maradásnál a legfontosabb az, hogy mindazok az épített örökségek, templomaink, plébániák, lelkészi hivatalok, illetve természetesen adott esetben idősotthonaink vagy iskoláink megmaradjanak, és nemcsak hogy megmaradjanak, hanem élettel teliek legyenek. A székelyvarsági templom is ilyen, hála Istennek az elmúlt évtizedek viharaiban akár a Ceaușescu-időszakban akár a most ránk törő vad liberalizmus időszakában meg tudtak maradni magyarnak és meg tudtak maradni keresztény hívőnek is” – jelentette ki Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette: a közeljövőben is több székelyföldi műemlék templom felújítási munkálatait fogja jelentős adományokkal támogatni a magyar kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!