2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Sokmilliós kárpótlás a felekezeteknek

2016. június 29., szerda 15:56, frissítve: szerda 21:01

176 millió forint kártérítést fizet a magyar állam 9 magyar felekezetnek az új egyházügyi törvény miatt – így döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

2014-ben Strasbourg már kimondta, hogy a 2010-es kormányváltás után elfogadott szabályozás korlátozza a vallásszabadságot, így sérti az emberi jogi egyezményt. A 2012-ben életbe lépett törvény azt tette lehetővé, hogy a parlament döntsön az elismert egyházakról, minden más vallási közösség elveszítette egyházi besorolását, tevékenységét csak egyesületként folytathatta.

„Azt kell mondanom, hogy továbbra is a magyar emberek mellett leszünk, továbbra is a nagyon nagy létszámú, közel 97 százaléknyi vallásosnak mondott ember keresztény gondolkodását és mentalitását fogjuk támogatni és sosem fogjuk támogatni azokat, akik csak bizniszből létrehoznak egy egyházat és abból akarnak meggazdagodni. Ilyen értelemben a tegnapi, vagy a most leírt ítélet szerintem abszolút pozitív. Az egy más kérdés, hogy mind a Jobbik, mind a szocialisták mindazt a változtatást, amit meg akartunk tenni az elmúlt hónapok során az egyházi törvény változtatásában ígéreteik ellenére nem támogatták” – mondta Soltész Miklós.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!