2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Sokba fájhat a póráz nélküli kutyasétáltatás

2016. november 20., vasárnap 12:14, frissítve: vasárnap 14:15

150 ezer forintos bírságra számíthatnak januártól azok a kutyatulajdonosok Szegeden, akik póráz nélkül sétáltatják kedvenceiket. A kutyás társadalom felháborítónak tartja a közgyűlés döntését, kifogásolják egyrészt a bírság összegét, illetve azt, hogy a kevés zárt kutyafuttató mellett nem alakítanak ki újabb helyszíneket.

A százhetvenezres városban csaknem tizenháromezer kutya él. A tulajdonosok szerint az állatok többsége emberszerető, békés és fegyelmezett. Most mégis szigorított tartásuk szabályain a város közgyűlése: 150 ezres bírságot kaphat, aki póráz nélkül sétáltatja kutyáját.

„Nem értek egyet, mert rengeteg kutyás ismerősöm van, aki póráz nélkül viszi a kutyáját, és nem bánt senkit egyik kutya sem. A tónál szokott lenni összejövetel, ott csak jó szándékú kutyák vannak, normálisak a gazdik is. Ott is kaptunk már sok fenyegetést, hogy fel leszünk jelentve, azért, mert jókat játszanak a kutyák” – fogalmazott egy szegedi kutyatartó.

Szegeden kevesebb mint húsz kijelölt kutyafuttató van. Az egyik több tízezres lakótelepen egy 3×30 méteres helyen lehet póráz nélkül futtatni az állatokat. Nem jobb a helyzet a kertvárosi részeken sem.

A kutyatulajdonosok azt szeretnék, ha a város újabb futtatókat alakítana ki. Ehhez akár anyagilag is hozzájárulnának. „Szerintem megoldható lenne, a kutyások hajlanak rá, de senki nem jelöl ki olyan helyeket, ahol lehetne futtatni. Nem is lenne muszáj bekeríteni, hanem csak egy parkrészt úgymond lekeríteni, kijelölni egy táblával, hogy ide kutyások is jöhetnek, és a nem kutyások ne zavarhassanak el minket onnan” – nyilatkozat egy másik ebtartó.

A helyi jobbikos képviselő szerint a gyerekek miatt szükség van a kutyasétáltatás szabályozására, de a 150 ezres bírságot ő is sokallja. „Nyilvánvalóan észszerűen kell szabályozni ezeket a dolgokat. Mivel a 150 ezer forint a bér másfélszeresét vagy kétszeresét is jelentheti adott esetben, nagyon durvának tűnik ez a szabályozás. Ráadásul semmilyen átmenetet nem enged meg. Nem is tudjuk, hogy lesznek-e felhívó táblák, hogy ki lesz-e jelölve megfelelően, hogy hol lehet kutyát sétáltatni” – jegyezte meg Tóth Péter.

A Hír TV kereste a városvezetést, szerettük volna megtudni, hogy kutyás szervezetekkel egyeztettek-e a rendelet kidolgozásakor, de nem kaptunk választ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!