2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Sokat javult a fiatalok munkavállalási kedve

2017. február 17., péntek 07:26, frissítve: péntek 08:05

A felére csökkent az elmúlt években a 25 évnél fiatalabb munkanélküliek száma, a kormány által két éve elindított Ifjúsági garanciaprogramjának köszönhetően – monda a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter szerint a fiatalok nemcsak a munkavállalásban sikeresebbek, hanem a családalapításban is: 20 éve nem házasodtak annyian, mint 2016-ban.

60 ezer 25 évnél fiatalabb állt munkába az elmúlt két évben. A kormány tavalyelőtt indította el az Ifjúsági garanciaprogramot, amellyel szemben az elvárás az, hogy hét év alatt 180 ezren kezdjenek dolgozni.

„Példa nélküli vállalást tettünk, soha nem látott nagyságrendű pénzügyi és humán erőforrás hozzárendelésével védőhálót teremtettünk a munkaerőpiaci szempontból egyik legsérülékenyebb társadalmi csoportnak, azoknak a fiataloknak, akik az oktatás és a munka világa között vétették el a ritmust” – közölte Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Az Európai Unió ifjúságpolitikai biztosa szerint a fiatalok munkavállalási kedve az elmúlt években sokat javult a kontinensen. Navracsics Tibor a Hír TV-nek azt nyilatkozta: Magyarország az élbolyban van e tekintetben.

„Azok a fiatalok, akik már kiléptek az oktatásból, de nem tudtak még maguknak munkahelyet találni és további oktatási lehetőségük sincs, számukra vagy gyakornoki programot vagy egy továbbtanulási lehetőséget biztosít, amellyel könnyebé tehetik a munkaerőpiaci belépésüket. Kulcsfontosságú a motiváció, tehát ha nem érzi azt, hogy ő szeretne elhelyezkedni, szeretne valamit megvalósítani az életben, akkor ez a program önmagában nem tud segíteni, hiszen nem lehet felkutatni azokat a fiatalokat, akik oktatási rendszeren kívül vannak” – emelte ki az unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 20 éve nem házasodtak annyian, mint 2016-ban. „Emögött különböző tényezők állnak. Az egyik a közgondolkodás, a közhangulat. Hogy a házasságnak az értékéről, a fontosságáról az egyén életében, kiteljesedésében betöltött pozitív szerepéről nagyon sok szó esik, és ezt a különböző médiumokon keresztül mindenképpen hallják az érintettek” – magyarázta Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom képviselője.

A kormány által készített felmérés szerint ugyanakkor a fiatalok egyharmada elhagyná az országot a jobb megélhetés reményében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!